ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, test, eody
Φωτο: Dimitrios Bouras / SOOC

Α. Λινού: «Θέμα πολιτικό και οικονομικό» το άνοιγμα της αγοράς

Θα πρέπει να περιμένουμε τον εμβολιασμό για να ανοίξουν όλα τα καταστήματα, είπε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Αλκ. Βατόπουλος. Πιθανό το καλοκαίρι το 70% της ανοσίας.

«Θέμα πολιτικό και οικονομικό» χαρακτήρισε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, το άνοιγμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να το εξετάσουν προσεκτικά οι υπεύθυνοι και «να δουν για κάθε αλλαγή τι μέτρα επιπλέον μπορούμε να πάρουμε ώστε ό,τι πρόβλημα προκληθεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέτρο».

Μιλώντας στο Mega, η καθηγήτρια επεσήμανε ότι η μείωση που παρατηρείται σε διασωληνωμένους και θανάτους δεν αντικατοπτρίζει την περίοδο των εορτών, τονίζοντας πως η χώρα «υπολείπεται στα θέματα διαφάνειας της πανδημίας» αφού κλείνουν περιοχές χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τα κρούσματα. «Με προβληματίζει ότι κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε τα στοιχεία των κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, η καθηγήτρια επισήμανε ότι μπορούν να ανοίξουν με κανόνες μικρά καταστήματα, της γειτονιάς, με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων. Κατηγορηματικό είναι το όχι όσον αφορά μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα. «Το απλό λιανεμπόριο μπορεί και πρέπει να ανοίξει», σημείωσε. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με την αυριανή εισήγηση των επιστημόνων στην κυβέρνηση, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε, «εισηγούμαστε οι δραστηριότητες να ανοίγουν μία-μία», προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν καλύτερα οι επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα. Σημείωσε επίσης πως η επιβολή τοπικών lockdown θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν μετακινήσεις μεταξύ των νομών.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της άρσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων, όπως για το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ παραδέχθηκε πως η κατάσταση στα σχολεία είναι δύσκολη, τώρα με το κρύο, αναφορικά με τον συνεχή αερισμό των αιθουσών, που είναι επιβεβλημένος στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης από τον ιό.

Ο καθηγητής τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε τον εμβολιασμό για να ανοίξουν όλα τα καταστήματα, επισημαίνοντας πως είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να εμβολιαστούν αρκετοί μέσα σε έναν μήνα. Παρατήρησε, όμως, με ικανοποίηση πως σιγά - σιγά οι περισσότεροι πείθονται.

Επανέλαβε την εκτίμηση πως το περιβόητο ποσοστό του 70% της ανοσίας του πληθυσμού είναι πιθανό να επιτευχθεί το καλοκαίρι, αλλά εξαρτάται από τον ρυθμό παραγωγής των εμβολίων και πώς θα λειτουργήσει η γιγαντιαία επιχείρηση στα εμβολιαστικά κέντρα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.