ΓΔ: 1415.62 -0.14% Τζίρος: 4.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:54:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, EODY, test
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Καμπανάκι» για τη μεταδοτικότητα, πιθανόν να επικρατήσει η μετάλλαξη

Αυξάνεται ο δείκτης θετικότητας, ενώ οι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τρίτου lockdown, ωστόσο «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο»

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, για τα χθεσινά στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας, εξηγώντας πως παρά τον σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, «ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%», κάτι που προκαλεί προβλήματα στις «κόκκινες» περιοχές.

Σχολιάζοντας το μέτρο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων είπε ότι «επιβλήθηκε μέσα στον πανικό», προειδοποιώντας πως μέσα σε μία τέτοια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε, κάθε κίνηση ενέχει τον κίνδυνο του πανικού. Η καθηγήτρια πρότεινε επέκταση του ωραρίου τα καταστημάτων και της διάρκειας των εκπτώσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η αγορά από τον κόσμο, εκτιμώντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση».

Εξέφρασε την ανησυχία της για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας και τόνισε πως «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων». «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κάθε αύξηση να φέρνει και ένα αντίδωρο, όπως πολλά τεστ, περισσότερη τηλεργασία, να αυξήσουμε παντού τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να αφήνομε περισσότερη ελευθερία στον κόσμο», είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1

Για την ανησυχία που προκαλούν στους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορονοϊού αλλά και οι εικόνες συνωστισμού, μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτου lockdown, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο». Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.

Είπε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται». Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Ειδικά για τις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού. Τέλος, για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων ξεκαθάρισε πως δεν ήταν πρόταση της επιτροπής.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown. Ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στο άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.