ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, lianemporio, emporio, estiasi
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Ένα βήμα πιο κοντά σε σκληρό lockdown η Αττική, σήμερα οι αποφάσεις

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, με τους λοιμωξιολόγους να προτείνουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταγράφονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, φέρνει πιο κοντά τον χαρακτηρισμό όλης της περιοχής ως «κόκκινης» και την επιβολή ενός πιο αυστηρού lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα. 

Σήμερα το πρωί η ειδική Επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται ότι θα καταθέσει τις τελικές προτάσεις της στην κυβέρνηση, με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά.

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει εκ νέου κλείσιμο του λιανεμπορίου, επιστροφή του click away και πιθανώς του click in shop, ενώ αναφορικά με τα σχολεία οι πιθανότητα είναι να «ανοίξει» μόνο η Γ’ Λυκείου, με δεδομένες και τις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις το καλοκαίρι και η υπόλοιπη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να παραμείνει σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης. 

Η Επιτροπή των ειδικών είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, και για αυτό τον λόγο εισηγείται η Αττική να αναβαθμιστεί σε περιφέρεια ύψιστου κινδύνου για τη διασπορά του κοροναϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεκαήμερο μεταξύ 13- 23 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού στην Αττική, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 66 μεταλλαγμένα κρούσματα.

Επίσης και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και τόνισε ότι «όταν μειώνονται τα κρούσματα ανοίγουμε δραστηριότητες και όταν αυξάνονται τις περιορίζουμε». 

Τι ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στις περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων συνήθως ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στην επίταξη ιδιωτών γιατρών

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.