ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
politismos-zografiki
Φώτο: ΑΠΕ

Σημαντικό έργο ανάπτυξης και πολιτισμού στην περιοχή της Νέας Μάκρης

Στο εργοστάσιο όπου στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και για γυρίσματα σε σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης θα μετατραπεί σε ένα μικρό «Σταύρος Νιάρχος» όπως αναφέρει και ο δήμαρχος Μαραθώνα Στ. Τσίρκας.

Ένα παλιό και εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες εργοστάσιο, θα αναγεννηθεί και θα μετατραπεί σε έναν Πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού. Μάλιστα, φιλοδοξία του δημάρχου Μαραθώνα είναι να αποτελέσει ένα μικρό «Σταύρος Νιάρχος», όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για όλη την Ανατολική Αττική. Πρόκειται για το εργοστάσιο πορσελάνης στη Νέα Μάκρη, το οποίο κτίστηκε το 1950 και «έζησε» πολύ μεγάλες στιγμές για δύο δεκαετίες, καθώς παρήγαγε προϊόντα πορσελάνης για ηλεκτρολογική χρήση, αργότερα επεκτάθηκε και στην παραγωγή πυρότουβλων και άλλων πυρίμαχων προϊόντων και μάλιστα για μεγάλο διάστημα προμήθευε και τη ΔΕΗ.

Εκεί εργάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι από τις γύρω περιοχές, από τη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα, τον Μαραθώνα και το Γραμματικό, όμως το 1969 η λειτουργία του σταμάτησε, λόγω υπέρογκων δανείων και από τότε μαραζώνει μέσα στον χρόνο, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα του, το οποίο έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για γυρίσματα των σίριαλ της τηλεόρασης.

Ο κύβος ερρίθη λοιπόν, ωστόσο για να καταλήξουν στο να δημιουργηθεί ένας Πολυχώρος, που πέρα από τη θεατρική σκηνή και τους χώρους προβολών και συναυλιών, θα περιλαμβάνει ακόμη εκθέσεις, βιβλιοθήκη, δημιουργικό εργαστήριο, καφέ, εστιατόριο, χώρους αναψυχής, αλλά και μικρό μουσείο, καθοριστική ήταν η συμβολή του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος πέρα από τη μελέτη του όλου έργου, προσέφερε το ποσό των 215.000 ευρώ συν το ΦΠΑ κι έτσι το εργοστάσιο πορσελάνης θα μετατραπεί σε ένα κανονικό και πολυθεματικό Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τον δήμο, αλλά για όλη την Ανατολική Αττική.

«Μπαίνουμε πλέον στην ευθεία για την ολοκλήρωση ενός έργου πολιτισμού, που δεν θα αλλάξει το τοπίο μόνο του δήμου μας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Αττικής», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας και συνεχίζει: «Δημιουργούμε ένα πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού. Θα μπορούσα να πω πως φιλοδοξούμε να γίνει ένα μικρό ''Σταύρος Νιάρχος'', που θα αναβαθμίσει πολιτιστικά την περιοχή και θα αποτελέσει πόλη έλξης επισκεπτών από όλα τα μέρη, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν και τόσες θέσεις εργασίας».

Για το ίδιο το εργοστάσιο, αλλά και την απόφαση να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Τσίρκας λέει: «Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο εργοστάσιο, για ένα κουφάρι σχεδόν στο κέντρο της Νέας Μάκρης με μεγάλο περιβάλλοντα χώρο. Είναι 38 στρέμματα και έχει σχεδόν 4.000 τ.μ. στεγασμένο χώρο. Για χρόνια παραμένει έτσι, παρατημένο και χωρίς καμία συντήρηση και είναι λογικό ο κόσμος να θέλει να αξιοποιηθεί. Έτσι, όταν πήραμε τις μελέτες βιωσιμότητας, αποφάσισα να το θέσω σε διαβούλευση, δηλαδή να αποφασίσει ο κόσμος, κι αυτό γιατί θέλησα να "παντρέψω" τις μελέτες με την επιθυμία των πολιτών. Προέκυψε λοιπόν αυτό το φιλόδοξο έργο, το οποίο έχει τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και του προγράμματος ''Αντώνης Τρίτσης'', ωστόσο για να υλοποιηθεί σε αυτή την έκταση είναι καθοριστική η συμβολή του κ. Μαρτίνου, τον οποίο ευχαριστώ δημόσια».

Τέλος, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο δήμαρχος Μαραθώνα απαντά: «Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Στόχος μας είναι μέσα στην τριετία να έχει ανοίξει τις πύλες του και να δέχεται το κοινό για όλες τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις του».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

filippidis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγείται στη φυλακή ο Πέτρος Φιλιππίδης μετά την απολογία του

Ο ηθοποιός απολογήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα στη δικαστική λειτουργό. Ο βιασμός που αποδίδεται στον καλλιτέχνη από την συνάδελφο του, φέρεται να έχει τελεστεί το 2008 ενώ οι δύο απόπειρες, τελέστηκαν το 2010 και το 2014.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλαρώνουν τα μέτρα, ανοίγουν θερινά σινεμά και ξεκινούν οι συναυλίες

Το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου σηματοδοτεί το άνοιγμα περαιτέρω δραστηριοτήτων καθώς τα μουσεία ξεκινούν και πάλι να λειτουργούν στις 14 Μαΐου και ανοίγουν τα θερινά σινεμά.
european union-europi-europe-komision
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κομισιόν: Διαγωνισμός «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους» με βραβεία 450.000 ευρώ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το λεγόμενο «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους» είναι ένα οικολογικό, οικονομικό και πολιτιστικό σχέδιο που στοχεύει στον συνδυασμό του σχεδίου (design), της βιωσιμότητας και της προσβασιμότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021: 70 παραγωγές προϋπολογισμού 1,8 εκατ.

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν από τις 22 Δεκεμβρίου 2020 έως 25 Φεβρουαρίου 2021, μετά από ανοικτή πρόσκληση υποβολής. Σημειώνεται ότι για τις ΑΜΚΕ που έχουν επιλεγεί, θα καταρτιστούν τριμηνιαίες συμβάσεις.