ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ενισχύεται το ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπ. Εργασίας θα γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, delivery και τηλεφωνική εξυπηρέτηση και αναβαθμίζονται οι υποδομές πληροφορικής.

Τον κρίσιμο ρόλο του ΣΕΠΕ όχι μόνο για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Σημείωσε ότι, ειδικά στις σημερινές περιστάσεις της πανδημίας, η ελεγκτική λειτουργία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς το Σώμα, εκτός από την εργατική νομοθεσία, ελέγχει και θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ακόμη ότι η πολιτική ηγεσία θα συνδράμει με κάθε μέσο το ΣΕΠΕ στην αποστολή του.

Οι προτεραιότητες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2021 σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και, ειδικότερα, στην αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με το γενικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Χαράλαμπο Βούρτση και διευθυντικά στελέχη του Σώματος. Στη σύσκεψη μετείχε και η γενική γραμματέας Εργασίας 'Αννα Στρατινάκη.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για το 2021, στη σύσκεψη επισημάνθηκαν τα εξής:

  1. Ο προγραμματισμός των ελέγχων καταστρώνεται με γνώμονα, αφενός μεν τα δεδομένα της πανδημίας αφετέρου δε το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, κ.ά. και σε ζητήματα που αφορούν τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία, κλπ.. Οι έλεγχοι, όπως έγινε και το 2020, θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο.
  2. Παραμένουν σε προτεραιότητα οι ελεγκτικές δραστηριότητες που αφορούν την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, κ.ά..
  3. Το επόμενο διάστημα, το ΣΕΠΕ θα ενισχυθεί με 121 επιθεωρητές, καθώς έχουν εγκριθεί 54 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και 67 μετακινήσεις μέσω του μηχανισμού της κινητικότητας.
  4. Προχωρά η αναβάθμιση της υποδομής Πληροφορικής, που θα επιτρέψει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή των ελέγχων, με επιτόπου (μέσω διαδικτύου και φορητής συσκευής) εξακρίβωση των στοιχείων του ελεγχόμενου.  

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καταγγελίες που σχετίζονται με τα θέματα αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ, υποβάλλονται τηλεφωνικά στο τηλεφωνικό κέντρο 15512, ή ηλεκτρονικά μέσω του site του ΣΕΠΕ sepenet.gr. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσακλόγλου: Το ποσό των επιδομάτων μητρότητας ξεπερνά τις 10.000 ευρώ

Για το μέτρο της εξαήμερης εργασίας, τόνισε ότι, «κατηγορητικά δεν τίθεται θέμα επέκτασης ή γενίκευσης του μέτρου της εξαήμερης εργασίας. Αφορά ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως συνεχούς ροής».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσκληση για την ένταξη 700 ιατρών στο Μητρώο του Ε.Σ.Ι. του ΚΕ.Π.Α

«Η απόφασή μας αυτή, που έρχεται λίγους μήνες μετά την αύξηση κατά 50% των αμοιβών των ιατρών των ΚΕΠΑ, αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου μας για την αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.
ypourgeio-ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαίνει διαχειριστής στο Ταμείο της Αγροτικής, στον εισαγγελέα ο φάκελος

Οι εποπτικές αρχές, προχώρησαν σε εκτεταμένους ελέγχους και διαπίστωσαν σειρά ελλείψεων και παρεκκλίσεων στον τρόπο λειτουργίας του, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του.
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα

Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.