ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο κύβος ερρίφθη για lockdown, ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό

Ειλημμένη απόφαση φαίνεται πώς είναι το καθολικό  lockdown τύπου περασμένου Μαρτίου για την Αττική. Οι επίσημες ανακοινώσεις στις 19.30 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προς lockdown τύπου περασμένου Μαρτίου οδηγείται η Αττική, με την απόφαση να έχει ήδη παρθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού. Στις 19.30 αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας αποφάσισαν την αυστηρή απαγόρευση με ψήφους 16 υπέρ και 8 λευκά και με βάση αυτή την εισήγηση αναμένεται να κλείσουν σχολεία, λιανεμπόριο και εκκλησίες για δυο εβδομάδες, πιθανότατα από Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Σε εκκρεμότητα παραμένει αν θα υπάρξει αντίστοιχο lockdown και στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως έγραφε το Business Daily, νωρίτερα, ο κ. Κικίλιας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου σε μία σύντομη δήλωσή του τόνισε ότι η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα δεδομένα και να γίνει εκτίμηση της κατάστασης που υπάρχει στην Αττική. «Θα υπάρξει έκτακτη σύγκριση της Επιτροπής των Ειδικών, ώστε να εξετασθούν τα δεδομένα και να καταθέσουν τις απόψεις τους εάν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα και θα καταθέσει, επίσης, σήμερα την εισήγησή της και εάν υπάρξει λήψη νέων μέτρων και αυτά θα ανακοινωθούν σήμερα». Διευκρίνισε ότι εάν υπάρξει λήψη νέων μέτρων τότε αυτά δεν θα ξεκινήσουν να ισχύουν άμεσα αλλά πρώτα θα υπάρξουν, αύριο Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, οι κατάλληλες διεργασίες προκειμένου να υπάρξει εφαρμογή τους. 

Πάντως ο ίδιος ο υπ. Υγείας, σε δηλώσεις του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 τάχθηκε υπέρ της επιβολής καθολικού lockdown στην Αττική, καθώς όπως είπε αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με το σύστημα Υγείας να βρίσκεται σε οριακό σημείο και να πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρησή του. 

Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. σε περίπτωση επιβολής καθολικού lockdown στην Αττική το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το όποιο δημοσιονομικό κόστος.

Σε ό,τι αφορά την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, παρέπεμψε στο καλοκαίρι όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Για τις επιταγές που σφραγίστηκαν μέσα στον Ιανουάριο και πριν τη νομοθετική ρύθμιση για την παράταση στην πληρωμή τους, είπε ότι η ρύθμιση θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Για το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας, η πληρωμή των οποίων πρέπει να γίνει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι σκέψη για να δοθεί νέα παράταση, ούτε σενάριο για στοχευμένες μειώσεις ή διευκολύνσεις στην πληρωμή.

Σχετικά με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, κάλεσε τους περίπου 25.000 δικαιούχους που δεν έχουν δώσει ακόμη το IBANK να το κάνουν μέχρι τις 10:00 σήμερα το πρωί, ώστε να πάρουν τα χρήματα τους σήμερα το απόγευμα. Πρόσθεσε ότι όπως υπήρξε πρόβλεψη για όσους έβαλαν πετρέλαιο τον Ιανουάριο του 2021, θα υπάρξει πρόβλεψη και για αυτούς που θα βάλουν πετρέλαιο τον Φεβρουάριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ