ΓΔ: 1392.17 0.80% Τζίρος: 68.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:04:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών, όλο και πιο πιθανό καθολικό lockdown

Ο υπ. Υγείας, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, διευκρίνισε ότι η Επιτροπή θα καταθέσει σήμερα την εισήγησή της, ενώ εάν υπάρξουν νέα μέτρα δεν θα τεθούν, άμεσα, σε ισχύ αλλά μετά από λίγα 24ωρα.

Την πραγματοποίηση έκτακτης σύσκεψης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων σήμερα προανήγγειλε ο υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά το πέρας της συνάντησης που υπήρξε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσία, πέραν του κ. Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα

Ο κ. Κικίλιας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου σε μία σύντομη δήλωσή του τόνισε ότι η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα δεδομένα και να γίνει εκτίμηση της κατάστασης που υπάρχει στην Αττική. «Θα υπάρξει έκτακτη σύγκριση της Επιτροπής των Ειδικών, ώστε να εξετασθούν τα δεδομένα και να καταθέσουν τις απόψεις τους εάν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα και θα καταθέσει, επίσης, σήμερα την εισήγησή της και εάν υπάρξει λήψη νέων μέτρων και αυτά θα ανακοινωθούν σήμερα». Διευκρίνισε ότι εάν υπάρξει λήψη νέων μέτρων τότε αυτά δεν θα ξεκινήσουν να ισχύουν άμεσα αλλά πρώτα θα υπάρξουν, αύριο Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, οι κατάλληλες διεργασίες προκειμένου να υπάρξει εφαρμογή τους. 

Πάντως ο ίδιος ο υπ. Υγείας, σε δηλώσεις του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 τάχθηκε υπέρ της επιβολής καθολικού lockdown στην Αττική, καθώς όπως είπε αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με το σύστημα Υγείας να βρίσκεται σε οριακό σημείο και να πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρησή του. 

«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη. 'Αρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

Προσέθεσε ακόμη ότι «σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στην επίταξη ιδιωτών γιατρών

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κικίλιας-υπουργός Υγείας-εμβολιασμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον, να σπεύσουν όλοι

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην ΕΡΤ, προέτρεψε όσους πολίτες δεν το έχουν πράξει ακόμα, να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους , ενώ δήλωσε πως ο στόχος επίτευξης ανοσίας στο 70% στο τέλος Αυγούστου είναι εφικτός.