ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Πώς θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα

Στα Πολιτικά Δικαστήρια εξαιρείται της αναστολής η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών, ενώ στα Ποινικά δικαστήρια διενεργούνται οι δίκες που αφορούν αυτόφωρα πλημμελήματα.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αναστέλλεται η λειτουργία και των δικαστηρίων στην περιφέρεια της Αττικής, εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από αύριο. Η χορήγηση και η ανάκληση προσωρινών διαταγών είναι το μόνο που εξαιρείται της αναστολής για τα αστικά Δικαστήρια. Στα ποινικά δικαστήρια, θα γίνονται δίκες όταν θα πρόκειται για αυτόφωρα πλημμελήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η νέα κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) για τα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, αναστέλλει την λειτουργία των δικαστηρίων στην περιφέρεια της Αττικής από 15.2.2021 ως και 28.2.2021.

Σχετικά με τα Πολιτικά Δικαστήρια εξαιρείται της αναστολής η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών, ενώ στα Ποινικά δικαστήρια διενεργούνται οι δίκες που αφορούν αυτόφωρα πλημμελήματα, οι δίκες στις οποίες εκδικάζονται κακουργήματα για προσωρινά κρατούμενους, των οποίων συμπληρώνεται, κατά περίπτωση, το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, οι δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.12.2021, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.08.2021.

Ακόμη, για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή.

Παράλληλα, οι δίκες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας διενεργούνται με δηλώσεις από όλους τους διαδίκους. Στη νέα κοινή υπουργική απόφαση δεν τίθενται πρόσθετες προϋποθέσεις σε σχέση με την ισχύουσα ΚΥΑ, όσον αφορά τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τέλος, στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια κατ' εξαίρεση εξετάζονται αιτήσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας, αντιρρήσεις κατά της κράτησης αλλοδαπών και τα ένδικα βοηθήματα κατά των μέτρων που επιβάλλονται λόγω κορονοϊού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟΣΕ: Ελεύθερος με εγγύηση 700 χιλιάδες ευρώ ο τρίτος κατηγορούμενος

Έχουν προηγηθεί οι δύο πρώτες απολογίες κατηγορουμένων, που είχαν την επίβλεψη των επίμαχων έργων από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ, στους οποίους επιβλήθηκε συνολική χρηματική εγγύηση 1,1 εκατομμυρίων ευρώ (600 και 500 χιλιάδων ευρώ).
businessdaily-Sygkrousi-Trenon-Tempi-Hellenic-Train
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεύθεροι με εγγύηση οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717

Απολογήθηκαν στην Ανακρίτρια οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι καταβάλλοντας 500.000 και 600.000 ευρώ αντίστοιχα. Μέχρι το τέλος Απριλίου θα συνεχιστεί η διαδικασία των απολογιών για τους 23 κατηγορούμενους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προαναγγέλθηκε η ίδρυση Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Σκοπός του νέου, ανεξάρτητου, φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί έξω από κάθε μορφής πολιτικές επιρροές, είναι η παρατήρηση, ανάλυση και καταγραφή, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, της απονομής της Δικαιοσύνης.