ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Shutterstock

Παράταση απαγόρευσης πώλησης συμπληρώματος διατροφής από τον ΕΟΦ

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΟΦ, το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε απαγορευτεί η διακίνηση και διάθεση του από τον Σεπτέμβριο του 2019 λόγω μιας μη εγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας.

Παρατείνεται η απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος Epimedium Macun που διακινείται σαν συμπλήρωμα διατροφής, προς κάθε σημείο ενδεχόμενης διακίνησης, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), αφού το προϊόν περιέχει φαρμακευτική δραστική ουσία χωρίς να είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου των βελγικών Αρχών, αναφέρει ο ΕΟΦ, διαπιστώθηκε ότι περιέχει την μη εγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη, η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση. Η σιλδεναφίλη συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης περιέχει και το μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο (novel food) Epimedium. 

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας Υγείας και σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης απαγόρευσης στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. Η εταιρεία "Herbs n Beauty" και κάθε άλλη εταιρεία που διακινεί το προϊόν, οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρουν από την αγορά εντός 10 ημερών, καταλήγει ο ΕΟΦ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrisoxoidis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περαιτέρω ενίσχυση του ΕΟΦ εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως πρόκειται για έναν κρίσιμο Οργανισμό, ο οποίος «πραγματεύεται κάτι πολύτιμο, το φάρμακο» και αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς στόχους στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η νέα Διοίκηση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΦ: Τα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων

Ο ΕΟΦ εξηγεί ότι ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων.