ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown-greece-vevaiosi
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης από σήμερα για τους εργαζόμενους

Τι ισχύει από σήμερα για τις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και πώς θα χορηγούνται οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης με ισχύ έως 14 ημερών.

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης υποχρεούνται να χορηγήσουν από σήμερα οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους τους, με ισχύ έως 14 ημερών.

Οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται είτε από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είτε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Να σημειωθεί ότι δεν χορηγείται βεβαίωση μετακίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

  1. καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
  2. τηλεργασία ή
  3. νόμιμη άδεια

Οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις, μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Επίσης, όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς εργοδότη, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, κι αυτοί μπορούν να μετακινούνται με έντυπομέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr. Παράλληλα, οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους. Τέλος, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν να μετακινούνται και τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα δώρισε 703.200 εμβόλια κατά της Covid-19 στην Ινδονησία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας, σε ανάρτηση της Διεύθυνσης για την Αμερική και την Ευρώπη στο Twitter, εκφράζει την εκτίμηση της χώρας για την υποστήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της κατά της πανδημίας Covid-19.
Ypourgeio Ygeias, Plevris
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλεύρης: Tο λοκντάουν δεν βρίσκεται στο τραπέζι ούτε σε τοπικό επίπεδο

Ο υπ. Υγείας σημείωσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εννιάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά υποστηρίζει όλα τα μέτρα που θα ωθήσουν τους Ευρωπαίους να κάνουν την τρίτη δόση ακόμα νωρίτερα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα σε Αργολίδα και Ευρυτανία από αύριο, μπήκαν στο «κόκκινο»

Παρατείνονται τα μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας. Για Αργολίδα και Ευρυτανία, τα μέτρα ισχύουν από αύριο, στις 06.00 το πρωί έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.