ΓΔ: 2447.25 -1.15% Τζίρος: 317.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λίνα Μενδώνη ομιλία
Η Λίνα Μενδώνη εκφωνεί ομιλία σε επίσημη εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μενδώνη σε Τζόνσον: Ο Έλγιν δεν πήρε νόμιμα τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει παράνομα τα γλυπτά, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προς ενημέρωση του βρετανικού λαού.

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο», επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα».

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός, ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως», σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:

«Από τη δήλωση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Boris Johnson αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως.

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή σύμβασης δωρεάς για το Εθνικό Μουσείο του 1821

Υπογράφηκε η σύμβαση δωρεάς για το Εθνικό Μουσείο 1821 από Δένδια και Μενδώνη, με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Κομνηνού και της Εθνικής Πινακοθήκης. Τονίστηκε η στενή συνεργασία των υπουργείων Άμυνας και Πολιτισμού.
Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση από το Υπ. Πολιτισμού

Παρατείνεται η θητεία ορισμένων στελεχών της ανώτατης εκπαίδευσης έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής νέων, χωρίς να δημιουργούνται κενά στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Η παράταση δεν θα ξεπερνά την 31η Ιουλίου 2027.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Ενιαίος σχεδιασμός για την προστασία του Ζαππείου

Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα τη συνεργασία ΥΠΠΟ και Επιτροπής Ζαππείου για την προστασία και ανάδειξη του Ζαππείου Μεγάρου και του περιβάλλοντός του, βάσει του ισχύοντος θεσμικού και αρχαιολογικού πλαισίου.
Σάμος νυχτερινό τοπίο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έργα ΥΠΠΟ στη Σάμο: Αποκατάσταση Παναγίας και απόδοση μνημείων

Το ΥΠΠΟ ξεκινά την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, ενώ αποδίδει στο κοινό δύο σημαντικά μνημεία της Σάμου: τον μεταβυζαντινό ναό των Αη Γιαννάκηδων και το Παλαιοχριστιανικό Κοιμητήριο Πυθαγορείου.