ΓΔ: 1427.33 0.49% Τζίρος: 2.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:39:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Athina, Athens, Koronoios, Lockdown
Φωτο: Shutterstock

Αναβάλλονται οι αποφάσεις για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Οι ειδικοί περιμένουν να εξετάσουν τα δεδομένα των επόμενων ημερών καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Ποιες είναι οι σκέψεις για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Με την αγορά να περιμένει το πότε θα λειτουργήσει ξανά και την κυβέρνηση να σχεδιάζει την σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων με ορίζοντα ως το Πάσχα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν θα συνεδριάσει αύριο μεταθέτοντας τις αποφάσεις για χαλάρωμα των περιορισμών για αργότερα στην εβδομάδα.

Οι ειδικοί αναμένουν να εξετάσουν τα υγειονομικά δεδομένα των επόμενων ημερών καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί στο προσεχές διάστημα, με τους επιστήμονες να θέλουν να εξετάσουν αν η άνοδος οφείλεται στο τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας ή αν υπάρχει νέο κύμα πανδημίας.

Ωστόσο οι ειδικοί δείχνουν επιφυλακτικοί για επανεκκίνηση ορισμένων δραστηριοτήτων, εξαιτίας των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται στις εμφανίσεις νέων μεταλλάξεων και το γεγονός ότι δεν έχουν κορυφωθεί ακόμα τα κρούσματα. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε στο δελτίο της ΕΡΤ πως «δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση των κρουσμάτων» αναφέροντας πως δεν αποκλείεται να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση, και τόνισε πως θα πρέπει να γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα του εμπορίου. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με «ελεγμένες δραστηριότητες» και «έξυπνες κινήσεις», υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι συνωστισμοί.

Από πλευράς του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «το να λειτουργήσει το λιανεμπόριο συντεταγμένα, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δούμε τη δημιουργία κάποιων βαλβίδων εκτόνωσης ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κάνει κάποιες δραστηριότητες». Τόνισε επίσης ότι θα μπορούσε να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο στο τέλος του μήνα αν σταθεροποιηθεί η καμπύλη όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Ποια σενάρια εξετάζονται για χαλάρωση των μέτρων

Η αρχή αναμένεται να γίνει με το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, ενώ για τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου η επανεκκίνηση αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του μήνα. Ένα από τα σενάρια είναι οι καταναλωτές να στέλνουν μήνυμα στο 13032, με ισχύ τριών ωρών χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό. Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι αντιπροτείνουν ωστόσο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με συνδυασμό των μεθόδων click away και click in shop.

Παράλληλα θα παραταθεί η δυνατότητα κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με την απαγόρευση να ξεκινάει επίσης στις 9 το βράδυ όπως και τις καθημερινές. Πιθανότατα θα μπει τέλος στην απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033.

Για τα δικαστήρια, ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και  να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 Μαρτίου. Στόχος είναι να ανοίξουν τα Λύκεια στις αρχές Απριλίου, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι θα γίνει με τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xardalias-politiki prostasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρεία σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση στην Π. Ε. Κοζάνης

H παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου στην ΠΕ Κοζάνης λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή, έχει δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας, στον εμπορικό κόσμο και στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
emporio-katastimata-click inside-click away
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα, πώς θα γίνονται οι αγορές από σήμερα

H επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Στην περίπτωση του click away, πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών.
magazia-katastimata-emporio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν ανοίγει το εμπόριο και οι μετακινήσεις σε τρεις περιοχές

Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα οδήγησε τους λοιμωξιολόγους να βάλουν εισηγηθούν την παράταση του κλεισίματος των καταστημάτων και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.