ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό ΑΠΕ

Πελώνη: Αν οι γιατροί δεν πράξουν το καθήκον τους, θα επιβληθεί ο νόμος

«Ιδιωτικές κλινικές έχουν τεθεί -με οικειοθελή απόφαση των ιδιοκτητών τους- στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. και η συνεργασία εξελίσσεται αρμονικά» επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ως ύστατο μέτρο, στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας, χαρακτήρισε την επιστράτευση ιδιωτών ιατρών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα η κ. Πελώνη σημείωσε ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους στο ΕΣΥ.

«Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους» τόνισε, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον νόμο.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείσα αν θα γίνει επιστράτευση και ιδιωτικών κλινικών, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ως προς το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των μέτρων, μετά την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και των αρχαιολογικών χώρων, ανέφερε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, είπε ότι εναπόκειται στη συνείδηση του καθενός και εξέφρασε την ελπίδα να εισακουστούν οι εκκλήσεις να γίνουν τα εμβόλια.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά στις αρχές Απριλίου σε δωρεάν παροχής self test σε όλο τον πληθυσμό».

Όπως εξήγησε: «κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα test ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει η επιτάχυνση του εμβολιασμού που εξελίσσεται με ασφάλεια και υποδειγματικό τρόπο. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις 6-7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού και επισπεύδει ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν. Ήδη, έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 εμβολιασμοί και μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο».

Η κ. Πελώνη ανέφερε επίσης ότι «ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες -στις αρχές Απριλίου- η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου όλοι οι 60 άνω και οι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και ο γενικός πληθυσμός».

Είπε ταυτόχρονα ότι «καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση στον ιό, η κυβέρνηση ενισχύει δραστικά το Ε.Σ.Υ. που δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται για το επόμενο διάστημα- ισχυρή πίεση. Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διευρύνουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιωτικές κλινικές έχουν τεθεί -με οικειοθελή απόφαση των ιδιοκτητών τους- στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. και η συνεργασία εξελίσσεται αρμονικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στην επίταξη ιδιωτών γιατρών

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.