ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, Karantina, Athina, Koronoios
Φωτο: Shutterstock

Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για Πάσχα, διάγγελμα από πρωθυπουργό

Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των λοιμωξιολόγων προκειμένου να καθοριστεί τι θα ισχύσει τόσο για το Πάσχα όσο και για το σταδιακό πλήρες άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων.

Μία από τις πλέον κρίσιμες είναι η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών Λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας, καθώς θα κληθούν να αποφασίσουν τις προτάσεις που θα καταθέσουν προς την κυβέρνηση για το Πάσχα, ενώ εκτιμάται ότι είτε εντός της ημέρας είτε το αργότερο αύριο θα υπάρξει διάγγελμα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου θα αναλύσει τον οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα. 

Οι λοιμωξιολόγοι έχουν να σταθμίσουν τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία δεν εμφανίζουν σημάδια βελτίωσης αλλά μάλλον επιδείνωσης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Περιφέρεια Αττικής, και από την άλλη τη δικαιολογημένη κούραση των πολιτών από το πολύμηνο lockdown. Συμμάχους αποτελούν η πορεία του προγράμματος εμβολιασμών αλλά και η σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ενώ αντίθετα σταθερούς «εχθρούς» η συνεχιζόμενη πίεση στο Σύστημα Υγείας και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. 

Όπως, άλλωστε, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας  σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία - Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις», τα μέσα Μάϊου  αποτελούν το ορόσημο, «η υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».

Το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των μέτρων

Βάσει πληροφοριών αναμένεται ότι το λιανικό εμπόριο θα επιστρέψει σε απόλυτα κανονική λειτουργία από τις 3 Μάϊου, δηλαδή θα υπάρξει κατάργηση της αποστολής του SMS και του ωραρίου των τριών ωρών.

Στον κλάδο της εστίασης δεν έχει ακόμη ληφθεί η τελική απόφαση καθώς βαρύνουσα σημασία θα έχει η αυριανή εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ενώ το πιθανότερο θεωρείται πάντως πως το άνοιγμα θα γίνει μεταξύ 6 - 10 Μάϊου

Με βάση το παραπάνω, λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου, υπολογίζεται πως θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων, με το Υπουργείο Παιδείας να επιμένει ως προς την κατεύθυνση επιστροφής όλων των μαθητών στις σχολικές τάξεις.

Ημερομηνία - «κλειδί» πάντως θεωρείται η 14η Μάϊου όπου και μετά την επανεκκίνηση όλων των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων υπολογίζεται πως η χώρα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα είτε έχοντας εμβολιαστεί για τον κορωνοιό είτε με αρνητικό PCR τέστ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: «Πράσινο φως» για εμβολιασμούς και από ιδιώτες παιδιάτρους

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με παιδιατρικούς φορείς ότι «καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν έχει αυξήσει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής από τα εμβόλια συνολικά».
Mitsotakis, Kyvernisi, Nea Dimokratia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων

«Αναμένω εντός των επόμενων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή, το οποίο θα δοθεί και στη δημοσιότητα, έτσι ώστε μετά από έναν πιστεύω σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε στις πολιτικές μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
lockdown, koronoios, katastimata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για παράταση ή όχι του lockdown σε Αττική

Η εξέλιξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων τα στοιχεία - κλειδιά για πιθανό σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, με πρώτο κλάδο που θα επιστρέψει στην «κανονικότητα» το λιανεμπόριο.