ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ψηφιακά θα εκδίδεται το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά από το ktimatologio.gov.gr και το πιστοποιητικό θα εκδίδεται αυτόματα μόλις ο ενδιαφερόμενος πληρώσει ηλεκτρονικά 5 ευρώ.

Ψηφιακά διατίθεται από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου. Η πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έρχεται σε συνέχεια της προ ημερών ενεργοποίησης της δυνατότητας εξ αποστάσεως ελέγχου σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο, καθώς και της αναβάθμισης της πλατφόρμας «Θέαση» του Κτηματολογίου (maps.gov.gr).

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά από το ktimatologio.gov.gr. Ειδικότερα, ο ενδιαφερόμενος ταυτοποιείται μέσω των κωδικών Taxisnet και εν συνεχεία είτε επιλέγει μεταξύ των ΚΑΕΚ που βρίσκονται στο όνομά του, είτε συμπληρώνει τον ΚΑΕΚ του ακινήτου για το οποίο επιθυμεί να εκδώσει το πιστοποιητικό και την αιτιολογία της νόμιμης χρήσης για την οποία προορίζεται. Ακολούθως, καταβάλλει το ποσό των 5 ευρώ μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και το ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου εκδίδεται αυτόματα, φέροντας εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Κτηματολογίου, καθώς και χρονοσφραγίδα.

Η έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού είναι μια από τις συνηθέστερες συναλλαγές των πολιτών με το Κτηματολόγιο, καθώς αποτελεί απαραίτητο έγγραφο για κάθε συμβολαιογραφική πράξη που αφορά ακίνητο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή όπου έχει ξεκινήσει η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση.

Ενδεικτικά, από το β' εξάμηνο του 2020 μέχρι σήμερα, ζητήθηκαν και εκδόθηκαν περί τα 80.000 πιστοποιητικά σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι για την έκδοση του Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου, είναι απαραίτητος ο προηγούμενος εντοπισμός του ακινήτου επί των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων, και η απόδοση σε αυτό, Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Όσα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί με την παλιά διαδικασία παραμένουν σε ισχύ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρονικά θα γίνονται τα ραντεβού με το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών

Η νέα πλατφόρμα για την έκδοση αριθμού προτεραιότητας, αποτελεί πλέον τον μοναδικό τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών για τις συναλλαγές τους με τα Κτηματολογικά Γραφεία που τη διαθέτουν.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά στις 28 Αυγούστου η ψηφιακή πλατφόρμα για το Κτηματολόγιο

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Κυρανάκης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει τις επόμενες κινήσεις ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στο γραφείο του Κτηματολογίου στην Αθήνα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κλείνουν ενόψει του νέου έτους

Τη λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών για το κλείσιμο του έτους, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ με κάποιες από αυτές να ανοίγουν πάλι στις πρώτες ημέρες του νέου έτους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα myKtimatologioLive

Μέσω της πλατφόρμας επιτυγχάνεται μείωση των επισκέψεων αρχικά σε κεντρικά και σταδιακά σε περιφερειακά γραφεία του Κτηματολογίου, βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του προσωπικού και εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τους συναλλασσόμενους.