ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:42:00
Ταξιδιώτης σε αεροδρόμιο
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για τους Έλληνες από την 1η Ιουνίου

Οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Ανοίγει ο δρόμος για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 κατόπιν της συμφωνίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κρατών μελών έπειτα από σχετική πρόταση που είχε κάνει η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να εκδίδει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου, καθώς έχει ήδη περάσει με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό είναι πρακτικά η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19. Στόχος είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για «εργαλείο διευκόλυνσης και όχι διακρίσεων» είχε κάνει λόγο εξ αρχής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Έτσι, οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Να αναφέρουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΑ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Να αναφέρουμε ότι τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι από πλευράς της ΕΕ είναι να δημιουργήσει η Επιτροπή την ψηφιακή υποδομή που θα διευκολύνει την επαλήθευση της γνησιότητας των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν την εισαγωγή των αναγκαίων αλλαγών στα εθνικά συστήματα μητρώων υγείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μαυροβούνιο καταργεί τη βίζα για Τούρκους υπηκόους

Η Ποντγκόριτσα αποφάσισε να άρει ξανά την υποχρέωση βίζας για Τούρκους υπηκόους, επιτρέποντας μικρότερη διάρκεια παραμονής, λόγω βελτιωμένης συνεργασίας και αυξημένων ελέγχων με τις τουρκικές αρχές.
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Λάθος οι κινητοποιήσεις που μπλοκάρουν τις μετακινήσεις

Η Αλεξάνδρα Σδούκου χαρακτήρισε λανθασμένες τις κινητοποιήσεις που δυσκολεύουν τις μετακινήσεις, τονίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία και την οικονομία, ιδίως σε τουριστικές περιοχές.
Εσωτερικό Ελ. Βενιζέλος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αεροδρόμια: Σχεδόν 80 εκατ. επιβάτες το εντεκάμηνο του 2025

Σημαντική αύξηση 9,5% κατέγραψε η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το εντεκάμηνο Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2025, με σχεδόν 80 εκατ. επιβάτες και άνοδο τόσο στις πτήσεις όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ.
Σιντριβάνι Τρέβι Ρώμη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Από Φεβρουάριο 2 ευρώ το εισιτήριο στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Από 1η Φεβρουαρίου, όσοι τουρίστες θέλουν να επισκεφθούν τη Φοντάνα ντι Τρέβι θα πληρώνουν εισιτήριο 2 ευρώ, ενώ οι κάτοικοι Ρώμης και προαστίων θα μπαίνουν δωρεάν. Τα έσοδα εκτιμώνται στα 6 εκατομμύρια ετησίως.
λεωφορεία ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε 24ωρη λειτουργία Μετρό και επιλεγμένες γραμμές ΟΑΣΘ τα Σάββατα

Σε 24ωρη λειτουργία τίθενται το Σάββατο 20 και 27 Δεκεμβρίου το Μετρό Θεσσαλονίκης και επιλεγμένες γραμμές ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ, για καλύτερη εξυπηρέτηση και ασφαλέστερες μετακινήσεις την εορταστική περίοδο.