ΓΔ: 1442.82 -0.41% Τζίρος: 49.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:10:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
astrazeneca-emvolio
Φώτο: Shutterstock

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για το AstraZeneca

Πιθανή η αύξηση του ορίου ηλικίας χορήγησης του εμβολίου της εταιρείας, καθώς εξετάζονται λεπτομερώς ορισμένα περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται με αυτό.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βασικό θέμα το κατά πόσο το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας με το συγκεκριμένο σκεύασμα εμβολιάζονται όσοι είναι άνω των 30 ετών. 

Αιτία της σύσκεψης η εμφάνιση νέων περιστατικών όπου πολίτες εμφάνισαν θρομβώσεις μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, με τους ειδικούς να εξετάζουν εάν  όντως υπάρχει σύνδεση. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι ο θάνατος μίας γυναίκα 63 ετών στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης στις αρχές του προηγούμενου μήνα οφείλονταν στο συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο είχε λάβει τον Μάρτιο του 2021. 

Σημειώνεται ότι και στην Ευρώπη οι προσεγγίσεις για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αρκετά διαφορετικές. Ορισμένα κράτη έχουν επιβάλλει συγκεκριμένα οριακά όρια, κάνοντας το εμβόλιο σε ηλικίες άνω των 55 ετών, κάποιες έχουν διακόψει πλήρως τη χορήγησή του, ενώ υπάρχουν και ορισμένες, όπως η Ελλάδα, που δεν έχει επιβάλλει κανέναν περιορισμό. 

Σε χώρες όπως στη Δανία, στη Γαλλία, στη Σουηδία και στη Γερμανία έχει αποφασιστεί η χορήγηση της δεύτερης δόσης όσων έχουν ξεκινήσει με AstraZeneca και γίνεται με εμβόλιο mRNA, δηλαδή τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna.

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Ειδικών Νοσημάτων (ECDC) δημοσίευσε στις 18 Μαΐου αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ εξέδωσε και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το τι ακριβώς ισχύει με την δεύτερη δόση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

astrazeneca-emvolio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca και στην τρίτη δόση

Η έρευνα αυτή έρχεται μια εποχή κατά την οποία οι παρασκευαστές των εμβολίων κατά της covid-19 προειδοποιούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα χρειάζεται να κάνει επαναληπτικά ή νέα εμβόλια για να αντιμετωπίσει τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλια Pfizer και AstraZeneca: Ποιο παράγει τα περισσότερα αντισώματα

Η μελέτη του ΕΚΠΑ δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ μεγάλη και στην ομάδα των πολιτών ηλικίας 60-64 ετών. Η δεύτερη δόση των εμβολίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού.