ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΦΕΤ

Την ανάκληση μη ασφαλών τροφίμων διέταξε ο ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση των προϊόντων ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και οι σχετικοί έλεγχοι καλώντας τους καταναλωτές να μην τα καταναλώσουν.

Στην ανάκληση μη ασφαλών τροφίμων από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, καθώς μετά από δειγματοληψία βρέθηκαν να περιέχουν στοιχεία που είναι επικίνδυνα και καλεί τους καταναλωτές να μην τα καταναλώσουν.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων, προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: "AURORA SALMON - Καπνιστός σολομός σε φέτες (smoked salmon)", με αριθμό παρτίδας L 211821 (27/05/21) και ημερομηνία ανάλωσης 26/07/21, βάρους 200 γραμμαρίων.

Το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται από την εταιρεία «AURORA SALMON S. A.» που έχει έδρα στον Πειραιά (μονάδα επεξεργασίας στη Λαμία). Διαπιστώθηκε, ότι το προϊόν είναι μη κανονικό, μη ασφαλές διότι περιείχε ισταμίνη, σε τιμή που υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Επίσης ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, προέβη σε δειγματοληψία των ακόλουθων τροφίμων:

1. «ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ, ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ», με την επωνυμία «ΟΙΚΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ», με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 09-03-2022 και αριθμό παρτίδας Α.Π. 7159 και

2. «ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΚΑΝΕΛΑΣ», με την επωνυμία «ΟΙΚΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ», με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 20-01-2022 και αριθμό παρτίδας Α.Π. 7135

Και τα δύο προϊόντα παράγονται από την εταιρεία ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ ΙΚΕ που εδρεύει στη Γλυκόβρυση Λακωνίας. Τα προϊόντα χαρακτηρίστηκαν μη κανονικά, μη ασφαλή ως προς τη σύνθεση διότι περιέχουν την ουσία «κουμαρίνη» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανανεώθηκε η συνεργασία του ΕΦΕΤ με το υπ. Υγείας της Κύπρου

Με την υπογραφή του νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας αναμένεται να επιτευχθεί περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων μέσω της αξιοποίησης τεχνογνωσίας στους τομείς της αξιολόγησης της επικινδυνότητας χημικών και βιολογικών κινδύνων στα τρόφιμα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμβουλές ΕΦΕΤ για τις αγορές και κατανάλωση τροφίμων το Πάσχα

Ο προγραμματισμός των αγορών, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευσή τους, προστατεύει τους καταναλωτές από τροφιμογενή νοσήματα, συμφέρει οικονομικά και βοηθά στην αποφυγή της σπατάλης των τροφίμων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την ανάκληση φυτικών γιαουρτιών της ΔΩΔΩΝΗ κάλεσε ο ΕΦΕΤ

Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό ότι η προληπτική ανάκληση πραγματοποιείται λόγω ποιοτικής απόκλισης στη πρώτη ύλη την οποία προμηθεύεται από τρίτο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή φυτικού προϊόντος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοτόπουλα Πίνδος: Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η απόσυρση του προϊόντος

Ο Α.Π.Σ.Ι ΠΙΝΔΟΣ, ανακοίνωσε πως έχει ήδη προβεί στην απόσυρση του προϊόντος «Μπούτι κοτόπουλου κατεψυγμένο σε δισκάκι» , που είχε διατεθεί στην αγορά, σε ποσοστό 98,7%. Ο ΕΦΕΤ έχει καλέσει όσους καταναλωτές έχουν προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν.