ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
Φωτο: Shutterstock

«Συναγερμός» για τη μετάλλαξη Δέλτα, ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Κινητές μονάδες εμβολιασμού για τις απομακρυσμένες περιοχές αρχής γενομένης από την Κρήτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15 - 17 ετών.

Με τα νέα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα θεωρείται υπερμεταδοτική και τον ρυθμό των εμβολιασμών να μειώνεται, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει μία σειρά μέτρα, προκειμένου από τη μία πλευρά να ανταμείψει όσους έκαναν το εμβόλιο και από την άλλη να πείσει εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που διστάζουν να το πράξουν. 

Στο παραπάνω πλαίσιο ξεκινάει σήμερα από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Πρόκειται για επί μέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα, για  να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Το υπουργείο  Υγείας  έχει  έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες οι οποίοι ενημερώνουν τους κατοίκους των περιοχών και ακολούθως κινητά συνεργεία της Επιχείρησης «Ελευθερία», θα καλύψουν συγκεκριμένες μέρες στις περιοχές αυτές.

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς εφήβων 15 - 17 ετών

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15 - 17 ετών, ανέφερε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους. Είπε ακόμη ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Υπογράμμισε ότι αυτή τι στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού απ΄όλα τα εμβόλια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Οι ειδικοί βλέπουν με ανησυχία την επίδραση του καλοκαιριού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, για αυτό και υπενθυμίζουν τις εναλλακτικές οδούς για γρήγορο και εύκολο εμβολιασμό στους πολίτες.

Έτσι δίδονται οι εξής δυνατότητες:

  • δυνατότητα εμβολιασμού την επόμενη κιόλας ημέρα του προγραμματισμού ραντεβού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με Johnson & Johnson και Moderna και σε τρεις ημέρες με Pfizer
  • δυνατότητα μετάθεσης της δεύτερης δόσης του εμβολίου για δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα (αφορά το εμβόλιο AstraZeneca), ώστε να μην συμπίπτει με τις ημερομηνίες διακοπών
  • την έναρξη από σήμερα, 6 Ιουλίου, εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές από κινητές μονάδες για όποιον κάτοικο ενδιαφέρεται, με πρώτο σταθμό την Κρήτη
  • τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών, για τους οποίους αναρτήθηκε η πρόσκληση συμμετοχής στο emvolio.gov.gr.

Κυρ. Μητσοτάκης: Το μήνυμα για ένα υγιές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε

Ταυτόχρονα, χθες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «Το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», κατά τη σύσκεψη που είχε με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolio, embolia, koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις ηλικίες 30-59 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος της τέταρτης δόσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 30-59 ετών.