ΓΔ: 1444.74 -0.27% Τζίρος: 43.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:29:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Social Plate

Social Plate: Πρόγραμμα στήριξης για ευπαθείς ομάδες στη Θεσσαλονίκη

Το βασικό άξονα λειτουργίας του «Social Plate» έθεσε ο πρόεδρος της ΚΑΘ, Θ. Παπαδόπουλος, στη συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των υπεύθυνων λειτουργίας του προγράμματος διάσωσης της τροφής.

Το βασικό άξονα λειτουργίας του «Social Plate» της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, με στόχο αυτό να συνεχίσει να «τρέχει» με επιτυχία και έτσι να μην «χάνονται» τρόφιμα, αλλά και κυρίως να ωφελούνται οι ευπαθείς ομάδες, έθεσε ο πρόεδρος της ΚΑΘ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των υπεύθυνων λειτουργίας του προγράμματος διάσωσης της τροφής.

Υπογραμμίζοντας ότι η συνέχεια του προγράμματος σε ακόμα πιο διευρυμένο πλαίσιο, αποτελεί στόχο, τόσο της ΚΑΘ ΑΕ, όσο και της ΕΕΣΥΠ (υπερταμείο), του μοναδικού μετόχου της εταιρείας, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι οι τρεις άμεσοι και εφικτοί στόχοι που τέθηκαν στη συνάντηση αφορούν σε: σταθερή και οργανωμένη συμμετοχή εθελοντών στη διαλογή των τροφίμων, προβολή της αποτελεσματικότητας του εγχειρήματος από τον κάθε φορέα ξεχωριστά και την ενεργή συμμετοχή στην πλατφόρμα food angels (http://foodangels.socialplate.eu/) για την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των φορέων σε ημερήσια βάση.

«Υπάρχει ποσότητα τροφίμων στην ΚΑΘ που δυστυχώς δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε με τα άτομα που έχουμε να δουλεύουν στην διαλογή», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως «αποφασίσαμε από κοινού να ενημερώνουμε σε ημερήσια βάση τους φορείς και να μας στέλνουν εθελοντές, ώστε να έχουμε την βοήθεια που χρειαζόμαστε για να μην χάνονται τρόφιμα».

Παρουσιάζοντας τα απολογιστικά στοιχεία από τα δύο σχεδόν χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι το 2018 ανακτήθηκαν περισσότεροι από 100 τόνοι τροφίμων από τους 150 τόνους που παρελήφθησαν και διαχειρίστηκαν, και το 2019 αντίστοιχα ανακτήθηκαν σχεδόν 200 τόνοι από τους 270, ενώ οι συνεργαζόμενοι φορείς ξεπερνούν πλέον τους 70.

Η συνάντηση έγινε μετά από κάλεσμα του προέδρου της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ολοκλήρωση της χρηματοδοτικής στήριξης από το πρόγραμμα INTERREG V-A Ελλάδα - Βουλγαρία 2014-2020 και κύριο θέμα την βιωσιμότητα και το μέλλον του εγχειρήματος.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ, Αντώνιος Μπούρης, επισήμανε ότι οι πόροι επιδιώκεται να καλυφθούν στο πλαίσιο προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από ιδιωτικές εταιρείες αλλά και από τις υπόλοιπες εταιρείες που υπάγονται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 25 φορείς με 35 εκπροσώπους, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την απουσία νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας για την εθελοντική εργασία, στην οποία στηρίζονται τόσο οι ίδιοι, όσο και το social plate και ανέλαβαν τη δέσμευση για την καλύτερη οργάνωση, συνεργασία και συμμετοχή στην διαλογή των τροφίμων.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το τέλος του τρέχοντος μηνός, για την άμεση ανάλυση των αποτελεσμάτων των αλλαγών, αλλά και με στόχο να θέσουν τις βάσεις για την ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΑΘ στο τέλος κάθε έτους, και που φέτος «θέλουμε να έχει νέα μορφή και ύφος, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η δράση που θα κάνουμε», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Το πρόγραμμα "Social Plate" ξεκίνησε πιλοτικά με τη συλλογή και διαλογή των μη εμπορεύσιμων προϊόντων των εμπόρων του πυρήνα Γ' της ΚΑΘ ΑΕ. Τα μη εμπορεύσιμα αλλά κατάλληλα προς βρώση προϊόντα που ανακτώνται, διαχωρίζονται, συσκευάζονται και προσφέρονται την ίδια μέρα σε δίκτυο φορέων της πόλης (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ κτλ) οι οποίοι ασχολούνται με την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάχη της Πυροσβεστικής με φωτιές σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Γλυκορρίζι, του δήμου Τριφυλίας, στην Μεσσηνία.
Kibotos-tou-kosmou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλεγχος από την Εισαγγελία σε στελέχη της Κιβωτού για τέσσερα κακουργημάτα

Μεταξύ των προσώπων που θα ανοιχτούν οι λογαριασμοί τους είναι ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και στενά συγγενικά τους πρόσωπα και μέλη που έχουν εμπλακεί στη διοίκηση της «Κιβωτού».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταναλώσαμε ήδη όσα μπορούσε να παράγει ο πλανήτης μέσα σε έναν χρόνο

Θα χρειαζόταν 1,75 φορά ο πλανήτης Γη για να καλυφθούν οι ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με έναν δείκτη, που δημιούργησαν ερευνητές στις αρχές των χρόνων του 1990 και δεν έχει πάψει να επιδεινώνεται έκτοτε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεφάλαια 3,5 εκατ. ευρώ στην Κοινωνία των Πολιτών από το Active citizens fund των EEA grants

Η επιχορήγηση των 3,5 εκατ. ευρώ προσφέρεται με στόχο την υλοποίηση συνολικά 45 έργων, τα οποία προκρίθηκαν μεταξύ των 202 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο των δύο προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.