ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
metakiniseis-tourismos-ploia-limania
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Αποφεύγουν προς το παρόν τα νέα περιοριστικά μέτρα Ίος, Πάρος, Κρήτη

Η επιτροπή των ειδικών δεν εισηγείται την επιβολή νέων μέτρων σε Ίο, Πάρο και Κρήτη αλλά υπογραμμίζει πως θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή επιτήρηση όσων ήδη ισχύουν.

Παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική κατάσταση, όπου καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα νησιά και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία προβληματίζει τους επιστήμονες, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να μην επιβληθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε Ίο, Πάρο και Κρήτη, αλλά τονίζει πως θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα ήδη υπάρχοντα, καθώς η θετικότητα έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε πως εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος, ενώ στην Κρήτη η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Σημείωσε πως απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο και πρότεινε να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Από την πλευρά του, νωρίτερα ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επεσήμανε πως σε όσα νησιά υπάρχουν τοπικές εξάρσεις κορονοϊού που γεννούν υγειονομικό κίνδυνο θα ληφθούν τοπικά περιοριστικά μετρά που δεν θα διαταράσσουν όμως καθοριστικά τη λειτουργιά του νησιού. Τόνισε επίσης ότι μετά τους περιορισμούς στη Μύκονο, υπήρξε κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων σε αρκετά νησιά και όλο και περισσότεροι είναι συνειδητοποιημένοι.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε πως η κατάσταση στην Ίο είναι οριακή, καθώς οι επιχειρηματίες δεν φροντίζουν για τον περιορισμό της διασποράς και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί η «συνταγή Μυκόνου» στο νησί. Στην Ίο φτάνουν σήμερα 30 αστυνομικοί ομάδα ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας από την Αθήνα, ενώ στην Πάρο θα μεταβούν 15 αστυνομικοί για να συνδράμουν στην τήρηση των μέτρων.

Την εβδομάδα από 19 έως 25 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας υπερέβη το 4% σε τρία νησιά, με την επιδημιολογική κατάσταση σε Μύκονο και Κρήτη να είναι κρίσιμη. Ειδικότερα στην Πάρο η θετικότητα άγγιξε το 5,51%, στην Μύκονο ανήλθε στο 4,27% και στην Τήνο άγγιξε το 4,2%. Αντίθετα, σε περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1,5%.

Τη στιγμή που τα νησιά επιβαρύνονται επιδημιολογικά, στα αστικά κέντρα το ιικό φορτίο μειώνεται καθώς χιλιάδες κόσμου μετακινούνται στις τουριστικές περιοχές. Ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ δήλωσε στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι με αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινηθεί γύρω στα 3.500 ημερησίως ενώ τον Αύγουστο μπορεί να φτάσει έως και 4.500 υπό την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ