ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης Ίος, Μύκονος, εξετάζονται νέα μέτρα

Ο καθηγητής Πνευμολογίας Ν. Τζανάκης σημειώνει πως το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας λόγω της κινητικότητας. «Συνταγή Μυκόνου» όπου έχει αυξηθεί ανησυχητικά το ιικό φορτίο.

Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης από την επιτροπή λοιμωξιολόγων έχουν τεθεί Ίος και Μύκονος που βρίσκονται ένα βήμα πριν ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμολογίας Νίκος Τζανάκης, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές όπου το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί ανησυχητικά.

Ανησυχία προκαλεί και η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο, Τήνο, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σαντορίνη, και Ρόδο, με τον κ. Τζανάκη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ να σημειώνει πως δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά στον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τη Μύκονο δεν πρέπει να τη λογίζουμε σαν ένα νησί με 10 χιλ. κατοίκους που είναι ο μόνιμος πληθυσμός. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 200 χιλ. κόσμο, επομένως τα 40 κρούσματα είναι φυσιολογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.

Τόνισε, δε, πως το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί και οι κοινωνικές επαφές. «Είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Δέλτα» ανέφερε, και εκτίμησε, ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή της κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά το 15αύγουστο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο καθηγητής ανέφερε ότι «έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν» και τόνισε πως στη πορεία για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως στο τέλος Αυγούστου θα βρισκόμαστε στο 60%-62%. Για το άνοιγμα των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, ο καθηγητής είπε ότι δε μπορεί να φανταστεί ανεμβολίαστο να κάνει μάθημα σε παιδιά. 

Για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο διευκρίνισε ότι σχεδιάζεται να δίνεται σε όσους έχουν μολυνθεί. Επειδή είναι εισπνεόμενο είναι εύκολο να το παίρνει κανείς οπουδήποτε και όχι μόνο στο νοσοκομείο. Σημείωσε ωστόσο, πως οι κλινικές δοκιμές θα δείξουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. «Είμαστε μακριά ακόμα από το να ξέρουμε τα οφέλη και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει» όπως ανέφερε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ