ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Vassilis Kikilias, Ypourgeio Ygeias
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Β. Κικίλιας: Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε τρίτη δόση εμβολιασμών

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως η Ελλάδα έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά εμβολιασμών στην Ευρώπη όσον αφορά την πρώτη αλλά και τη δεύτερη δόση.

Οι κινητές ομάδες του υπουργείου ήδη πηγαίνουν και εμβολιάζουν κατάκοιτους στα σπίτια τους και κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που απηύθυνε έκκληση στους επαγγελματίες στον τουρισμό και στους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων να καταρτίσουν λίστες με το προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί -είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε γιατί δεν πρόλαβε ή είχε επιφυλάξεις- προκειμένου να μεταβούν στα ξενοδοχεία συνεργεία του ΕΟΔΥ και να τους εμβολιάσουν εκεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «η μετεξέλιξη της επιχείρησης "Ελευθερία" είναι ότι πλέον πάμε πόρτα-πόρτα για να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας». Παράλληλα επισήμανε ότι ξεπεράσαμε τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως με αποτέλεσμα κάποιους μήνες να διενεργούνται 3.000.000 εμβολιασμοί και παρά το γεγονός ότι οι ημέρες του Αυγούστου είναι δύσκολες λόγω διακοπών και διασκέδασης, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά εμβολισμών στην Ευρώπη, όσον αφορά την πρώτη, αλλά και τη δεύτερη δόση. Όπως είπε, η κάμψη που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν αναμενόμενη, γι' αυτό και έχει δοθεί η δυνατότητα για εμβολιασμούς από ιδιώτες γιατρούς και κινητές ομάδες.

Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εμβολιασμό ανοσοκατεσταλμένων, ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων, ακόμα και τον Σεπτέμβριο, εφόσον η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως το «κλειδί» της προσπάθειας ήταν ότι ήμασταν και είμαστε ενωμένοι. «Αυτό έχει οδηγήσει στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και στη συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας και πρέπει να μπούμε ένα "μπράβο" σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί χωρίς τις προσπάθειές τους δεν θα μπορούσε να ανοίξει η οικονομία και ο τουρισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας, ωστόσο υπάρχει η σύσταση της Επιτροπής και ήδη πολλοί γονείς έχουν σπεύσει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Εκτίμησε, δε, ότι όσο πλησιάζει η έναρξη της σχολικής περιόδου τόσο θα αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες και τόνισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες δημόσιας υγείας και οργανωμένο testing για όλους (μαθητές, εκπαιδευτικούς, οδηγούς, φύλακες).

«Δεν προτρέχω, με υπομονή και σεβασμό, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση ακούνε τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και οι αποφάσεις λαμβάνονται στην ώρα τους, μετά από πολύ μεγάλη περίσκεψη», επεσήμανε αναφερόμενος στο θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας ότι στα νοσοκομεία, σε όλες τις δομές υγείας και στα γηροκομεία παρατηρείται αύξηση στους εμβολιασμούς. «Οι εργαζόμενοι στην Υγεία και στη φροντίδα ηλικιωμένων έχουν μία ύψιστη αποστολή με ακρογωνιαίο λίθο τη στήριξη και την αγάπη στον συνάνθρωπο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιοι που εργάζονται σε αυτές τις δομές θα διακινδυνεύσουν τις ζωές τους και τις ζωές των ανθρώπων που φροντίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στο θέμα των εμβολιασμών δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτική.

Όσον αφορά την αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο υπουργός σημείωσε ότι οι Υγειονομικές Περιφέρειες είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ωστόσο η αύξηση δεν είναι τέτοια που να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα και υπενθύμισε ότι στις μεγάλες εξάρσεις της πανδημίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε εκεί που δεν τα κατάφεραν κραταιά συστήματα πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών, επειδή -παρά τα 10 χρόνια δημοσιονομικών περιορισμών που προηγήθηκαν- υπήρξε έγκαιρη οργάνωση σε όλα τα επίπεδα (δημόσια νοσοκομεία, στρατιωτικά, ιδιωτικά θεραπευτήρια).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδρούν οι γιατροί με τους εμβολιασμoύς για Covid-19 από τα φαρμακεία

«Η κουλτούρα εμβολιασμού, που οδηγεί στη διαρκή, έγκαιρη και συνεπή εμβολιαστική κάλυψη καλλιεργείται μέσω της σχέσης εμπιστοσύνης ιατρού ασθενούς, κυρίως, και δευτερευόντως, μέσω διαρκών προωθητικών δράσεων στο ευρύ κοινό» ανέφερε ο ΠΙΣ.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κατά της πανδημίας από Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ειδικά για τον ευάλωτο πληθυσμό και πρόσθεσε πως αναμένονται μέχρι τέλος του έτους τα νέα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την 4η δόση για τις ηλικίες από 70 - 79 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή 15/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60 - 69 ετών, ενώ έχουν, ήδη, κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού από πολίτες άνω των 80 ετών.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Πιθανό να επανέλθει το πρόστιμο στους άνω των 60 ετών

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως η επιβολή του προστίμου είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 250.000 πολίτες άνω των 60 ετών να προσέλθουν για να εμβολιαστούν με την εμβολιαστική κάλυψη στο συγκεκριμένο μέρος του πληθυσμού να ξεπερνά πλέον το 90%.