ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Σήμα κινδύνου για κορύφωση των κρουσμάτων κορονοιού στα μέσα Αυγούστου

Καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται ταχύτατα, αυξάνονται και οι εισαγωγές και διασωληνώσεις στα νοσοκομεία, με τους επιστήμονες να σημειώνουν πως ίσως χρειαστεί ένα νέο lockdown για να περιοριστεί η διασπορά.

Σήμα κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών χτύπησε ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης που τόνισε πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι ένα νέο lcokdown. Υπογράμμισε πως η χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να αποδειχθεί «μπούμερανγκ» καθώς ήδη περισσότεροι πολίτες διασωληνώνονται καθημερινά, ενώ ο αριθμός των νεκρών είναι σε διψήφια νούμερα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης τόνισε πως «Το Δ έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές», σημειώνοντας πως «για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ΜΕΘ που κοστίζουν φοβερά ενώ κινδυνεύουμε μακροχρόνια να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα χρόνιας νόσου στην κοινωνίας μας.  Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος» και υπογράμμισε πως ο μονός τρόπος να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι το lockdown.

Μέχρι τον 15Αυγούστο θα υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα, αναφέροντας ότι «Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και σήμερα με 3.500 κρούσματα η θετικότητα του 3 και κάτι δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα που διαφεύγουν και στους τόπους διακοπών η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο ενώ χτες το CDC έβαλε την Ελλάδα στο ανώτατο σημείο κινδύνου και έδωσε συστάσεις να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί προς την χώρα μας. Οπότε νομίζω δυστυχώς ότι το τουριστικό μας προϊόν κινδυνεύει και ότι η περίοδος από τον 15Αύγουστο και μετά θα είναι πολύ επικίνδυνη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κρούσουν όσες καμπάνες έχουν απομείνει». 

Τόνισε πως αν είχαν υπάρξει περιορισμοί στην αρχή του νέου κύματος θα ήταν πολύ πιο αποδοτικοί σε σχέση με τώρα που πλησιάζουμε στην κορύφωση. «Το κύμα έχει κάνει οροπέδιο στα 3.000 κρούσματα περίπου για πολύ καιρό και έχουν αρχίσει οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Στις επόμενες βδομάδες ιδίως  μετά τον 15Αύγουστο η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική πάλι στα νοσοκομεία γιατί θα μεταδοθεί η επιδήμια από τους νέους στους γεροντότερους και αν επεκταθεί στην υπόλοιπη κοινωνία – επειδή η μισή είναι ανεμβολίαστη – και αυτός ίσως γίνει πολύ γρηγορότερα από πέρυσι». 

Επισήμανε το γεγονός πως «το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση πάμε για ένα μεγάλο Δ κύμα ιδίως όποτε αρχίσουν οι άνθρωποι και επιστρέφουν από την χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι.... Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ. Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες σοβαρά φορεμένες δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κορονοιός το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ