ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Ποια νέα μέτρα για την πανδημία εξετάζει η κυβέρνηση, σήμερα οι ανακοινώσεις

Περισσότερα προνόμια για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 ο υπ. Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Τη νέα σειρά μέτρων προστασίας έναντι της πανδημίας, με ταυτόχρονη παροχή περισσότερων ελευθεριών σε όσους έχουν εμβολιαστεί θα ανακοινώσει σήμερα στις 3 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, μετά από την τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείού. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η Επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει κατά πόσο, με βάσει των δεδομένων που υπάρχουν για την πανδημία, μπορούν να δοθούν επιπλέον ελευθερίες, οπως επιστροφή στην κανονικότητα αναφορικά με την ψυχαγωγία, για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. 

Ένα από τα θέματα που αναμένεται ότι θα εξετασθεί είναι αν θα  μπορούν να λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης και τα εστιατόρια άνευ ωραρίου και με μουσική υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτούς τους χώρους θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Επίσης, θα συζητηθεί η κατάργηση του ισχύοντος πλαισίου περί καθήμενων αποκλειστικά στα κέντρα διασκέδασης (που είναι αμιγείς χώροι, δηλαδή υπάρχουν εμβολιασμένοι θαμώνες) αλλά και η κατάργηση του «κόφτη» στην πληρότητα των χώρων εφόσον δέχονται μόνον εμβολιασμένους.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι και η πρόταση της Επιτροπής για το τι θα ισχύσει για πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι αλλά κατοικούν στις επονομαζόμενες «κόκκινες» περιοχές, σε αρκετές εκ των οποίων έχουν επιβληθεί και τοπικά lockdown. 

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το πλαίσιο των νέων προνομίων που θα ανακοινωθούν, λέγοντας πως στους χώρους με εμβολιασμένους θα επανέλθει η κανονικότητα, ενώ στους μεικτούς χώρους θα παραμείνουν τα μέτρα. Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως στους χώρους με μη εμβολιασμένους δεν θα υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο.

«Στους χώρους που υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρξει μία κανονικότητα. Εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός είναι ο κοροναϊός. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα απλοποιήσουμε. Δεν πρόκειται να υπάρξουν περεταίρω πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Δεν είναι φιλοσοφία πως κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι όχι», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open.

Η επιστροφή στην κανονικότητα για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 13 Οκτωβρίου, ενώ εκτιμάται ότι στις σημερινές ανακοινώσεις τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται θα είναι τα ακόλουθα:

  • Σε κλειστούς χώρους, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστίαση δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα περιορίζονται από κανένα lockdown σε κόκκινη περιοχή, θα μπορούν να κινούνται  κανονικά και μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας – από 01:00 έως 06: 00  – σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους που θα πρέπει να επιστρέφουν σπίτι τους.
  • Στους κινηματογράφους και στα θέατρα, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο σε αποκλειστικά εμβολιασμένους με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση του 100% του χώρου της επιχείρησής τους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κατά της πανδημίας από Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ειδικά για τον ευάλωτο πληθυσμό και πρόσθεσε πως αναμένονται μέχρι τέλος του έτους τα νέα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την 4η δόση για τις ηλικίες από 70 - 79 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή 15/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60 - 69 ετών, ενώ έχουν, ήδη, κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού από πολίτες άνω των 80 ετών.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Υγείας: Επανέναρξη των εμβολιασμών κατά covid-19 από την Πέμπτη 27/1

Όσοι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να επαναπρογραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.