ΓΔ: 1457.27 0.65% Τζίρος: 9.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:52:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους σε ψυχαγωγία και εστίαση

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Την παροχή περισσότερων ελευθεριών για όσους πολίτες είναι εμβολιασμένοι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ενώ στην ενημέρωση συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός κα Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης από το υπουργείο Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, η διασκέδαση και η εστίαση θα είναι ελεύθερες για τους εμβολιασμένους χωρίς κανέναν περιορισμό. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ 15 ημέρες και θα επαναξιολογούνται και σε πρώτη φάση θα αρχίσει η εφαρμογή τους από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν θα υπάρξει επιβολή μέτρων στις επονομαζόμενες «κόκκινες» περιοχές, αλλά θα υπάρχει ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τι ισχύει και να είναι πιο προσεκτικοί. Πιο αναλυτικά ο κ. Πλεύρης: 

  • Στην εστίαση όπου υπάρχουν πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα και μάσκα και ατομική προστασία. Στους χώρους διασκέδασης υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους.
  • Για τους ανοικτούς χώρους θα υπάρχει πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσους έχουν μη εμβολιασμένους ή δεν έχουν νοσήσει.
  • Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.
  • Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμα ότι «είμαστε στη διαδικασία να μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα ώστε να πάρουμε πίσω την ζωή μας. Ο κορονοϊός αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο και με τα μέτρα προστασίας». Τόνισε ακόμη ότι «η επιτροπή είναι το όργανο που εισηγείται στην Πολιτεία, εμπιστευόμαστε έναν προς έναν τους επιστήμονες, παραμένει ως όργανο του υπουργείου ως έχει. Μια πρώτη διαφορά από τα μέτρα είναι ότι όσα θα ανακοινωθούν σήμερα θα ισχύουν για δεκαπέντε μέρες. Εντός δεκαπέντε ημερών θα επανεξεταστούν και θα απλοποιηθούν, ομαλοποιηθούν. Οι «κόκκινες» περιοχές δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα. Αν χρειάζεται θα ζητάμε εισήγηση από την επιτροπή».

Μ. Γκάγκα: Στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να προχωρήσουμε προς την κανονικότητα

Στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να προχωρήσουμε σιγά-σιγά προς την κανονικότητα, με ασφάλεια προσέχοντας ό ένας τον άλλον, ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Προέτρεψε όλους να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λίγες νοσηλείες και μικρή ανάγκη για ΜΕΘ. Έφερε ως παράδειγμα την 4η ΥΠΕ, η οποία είναι στο "κόκκινο", λέγοντας ότι αυτή τι στιγμή 225 ασθενείς νοσηλεύονται με covid-19 και 55 σε ΜΕΘ και μόνο 2 είναι εμβολιασμένοι.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά πραγματικά ζητάμε από όλους να εμβολιαστούν» τόνισε και επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες, αντίθετα η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά. Ανέφερε μάλιστα ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχασε τη μάχη για τη ζωή νεαρός, σημειώνονττας «δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους, είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό».

Η κα Γκάγκα προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι λιγότεροι οι θάνατοι, λιγότερη η ταλαιπωρία. Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που δέχεται κοντά δύο χρόνια το σύστημα υγείας, η οποία είναι «έντονη, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα» και ζήτησε από όλους να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας.

Επισήμανε ότι το υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί για «να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία», αλλά είναι σημαντικό να μην έχουμε αυτά τα πάρα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρυσι. «Με αυτές τις συνθήκες η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη και επίσης, να θυμόμαστε ότι πέρα από τους ανθρώπους με κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς που πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον τόσο καλύτερα θα είναι», κατέληξε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κατά της πανδημίας από Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ειδικά για τον ευάλωτο πληθυσμό και πρόσθεσε πως αναμένονται μέχρι τέλος του έτους τα νέα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την 4η δόση για τις ηλικίες από 70 - 79 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή 15/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60 - 69 ετών, ενώ έχουν, ήδη, κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού από πολίτες άνω των 80 ετών.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Υγείας: Επανέναρξη των εμβολιασμών κατά covid-19 από την Πέμπτη 27/1

Όσοι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να επαναπρογραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.