ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

«Καμπανάκι» από επιστήμονες για τέταρτο ισχυρό κύμα πανδημίας στη χώρα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες 2-3 εβδομάδες και προτείνουν να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Στο 93% η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική σε ένα μήνα.

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και να αυξάνονται οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, οι επιστήμονες χτυπούν «καμπανάκι» και προειδοποιούν για το τέταρτο κύμα της πανδημίας, επισημαίνοντας πως πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου ανέφερε πως θα υπάρξει ρεκόρ εισαγωγών κατά τη διάρκεια του τετάρτου κύματος. «44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μονό στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια» ανέφερε και τόνισε πως «λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα, Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μονό το δικό μας να πω να τα μεταφέρω στο Ιπποκράτειο στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί».

Επισήμανε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών στις ηλικίες πάνω από 55 – 60 ετών και τις ομάδες υψηλού κινδύνου θα βοηθήσουν σημαντικά, αναφέροντας πως στις ΗΠΑ και την Ιταλία βαδίζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε πως στις ΗΠΑ είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους δημόσιους υπαλλήλους.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε ότι έχει αυξηθεί κατά 93% μέσα σε ένα μήνα το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής. «Τα θετικά κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν 51%, είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος τελευταίας εβδομάδας Σεπτεμβρίου με αυτόν που διανύουμε. Όσον αφορά τον εβδομαδιαίο μέσο όρο στην επικράτεια προχθές ήταν 3.434. Τον Αύγουστο στο peak ήταν 3.200, άρα είμαστε ήδη περισσότερο επιβαρυμένοι».

Ο κ. Θωμαϊδης υπογράμμισε το γεγονός ότι τώρα η χώρα καταγράφει περισσότερα κρούσματα ημερησίως από εκείνα που είχε κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας, προειδοποιώντας πως θα αυξηθούν πολύ σημαντικά τα κρούσματα τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες ο μέσος όρος εβδομαδιαίος θα φτάσει 4.000 και ενδεχομένως να υπάρξουν και 5.000. Σημείωσε πως ήδη οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια καθώς είναι 270 έναντι 200. «Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συστηματικά κάθε μέρα και το ίδιο και οι θάνατοι. Οι ΜΕΘ και οι απώλειες διαφέρουν περίπου ένα μήνα από την κορύφωση των κρουσμάτων. Άρα για το Δεκέμβριο μπορούμε δούμε περίπου 55 με 60 θανάτους ημερησίως, δε θα έχουμε τα νούμερα του προηγούμενου διαστήματος ακριβώς γιατί κάποιοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν» ανέφερε και τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 40, καθώς εκεί είναι η ηλικιακή ομάδα των νοσούντων και οδηγούνται στα νοσοκομεία. «Ήδη στις ΜΕΘ στην επικράτεια υπάρχει 74% πληρότητα, ήδη κάποιες είναι στο 100%». «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες».  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolio, embolia, koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις ηλικίες 30-59 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος της τέταρτης δόσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 30-59 ετών.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσταση Παρατηρητηρίου κατά της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Η Επιτροπή Βιοηθικής έχει επισημάνει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, της εσφαλμένης πληροφόρησης, των παραποιημένων ειδήσεων και της κακόβουλης πληροφόρησης ως εμποδίων για την εξέλιξη του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της Covid-19.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοντά στο Πάσχα η αποκλιμάκωση της πανδημίας, εφικτή η άρση μέτρων

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα προβληματίζονται από το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση. Ποια περιοριστικά μέτρα μπορεί να παραμείνουν και μετά το Πάσχα.