ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Λήψη πρόσθετων μέτρων κατά της πανδημίας ετοιμάζει η κυβέρνηση

Οι επίσημες ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα από τον υπ. Υγείας, με τα πιο αυστηρά μέτρα να αφορούν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Ενδείξεις για νέο ρεκόρ κρουσμάτων που θα φθάσουν τα 6.000.

Σε αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν για τους «μεικτούς» χώρους διασκέδασης, κυρίως στις επονομαζόμενες «κόκκινες» περιοχές προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζει την εκρηκτική της πορεία, με πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι σήμερα θα φθάσουν στα 6.000. 

Η Επιτροπή των Ειδικών, ξεκίνησε τη συνεδρίασή της στις 13:00, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 18:00 από τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη. 

Οι ειδικοί φέρεται πέραν των «μεικτών» χώρων διασκέδασης να εξετάζουν κατά πόσο είναι αναγκαία η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Το ένα ενδεχόμενο είναι να απαιτούνται δύο test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία test για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, δεδομένη είναι η αυστηροποίησή τους το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και κατά πόσο οι καταστηματάρχες προχωρούν σε επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας στους  εμβολιασμένους.

Πάντως τόσο ο κ. Πλεύρης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Οικονόμου, τόνισαν με σημερινές τους δηλώσεις ότι σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιου lockdown, αλλά ούτε πρόσθετα μέτρα που θα αφορούν τους εμβολιασμένους

Θ. Πλεύρης: Δεν τίθεται ζήτημα οριζόντιου lockdown

Σε αποκλεισμό του ενδεχόμενου να επιβληθεί οριζόντιο lockdown προχώρησε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. Μιλώντας στο MEGA ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο και προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει στην πίεση που ήδη δέχεται, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα υπάρχει ένα σωστό και αποτελεσματικό πλαίσιο testing και ιχνηλάτησης.

Τόνισε, επίσης, ότι- σε αντίθεση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα που το 80%-85% των δυνάμεων του ΕΣΥ διατίθετο για περιστατικά Covid- σε αυτή τη φάση που υπάρχει το «όπλο» του εμβολιασμού, το ΕΣΥ δεν θα γίνει ξανά μονοθεματικό, με στόχο τη προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων και των ασθενών που πάσχουν και από άλλα νοσήματα. Γι’ αυτό το λόγο μπήκαν από νωρίς στη μάχη οι ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες διακομίζονται μόνο ασθενείς με κορονοϊό, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία να είναι μοιρασμένες. (700 για ασθενείς Covid και 600 για non-Covid), χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν οι κλίνες Covid αν παραστεί ανάγκη.

Για τους ανεμβολίαστους πολίτες και τα μέτρα που τους αφορούν, δήλωσε ότι αυτά δεν είναι τιμωρητικά, αντιθέτως αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία μεριμνά και για αυτούς τους ανθρώπους, για να μη νοσήσουν σοβαρά και κινδυνεύσουν. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία, προκειμένου να μπορέσει να γίνει χρήση των ΑΜΚΑ των ανεμβολίαστων- με τη διασφάλιση, βεβαίως, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων- έτσι ώστε να μπορούν να αποστέλλονται στα κινητά τους τηλέφωνα ενημερωτικά sms, καθώς και να γίνει μια προσπάθεια πειθούς από τους οικογενειακούς τους γιατρούς.

Γ. Οικονόμου: Δεν θα πάμε σε lockdown, ούτε σε περιοριστικά μέτρα που θ’ αφορούν τους εμβολιασμένους

«Η πανδημία βρίσκεται σε μια πολύ επιθετική έξαρση, όχι μόνο στη χώρα μας, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Η κυβέρνηση και σ' αυτήν τη φάση κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, για να αντεπεξέλθουμε και σ' αυτήν την πίεση. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ευαισθητοποίησης να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι» τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Αυτή η φάση της πανδημίας είναι ευθέως συνδεδεμένη με τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτό προκύπτει από παντού. Προκύπτει από τα κρούσματα, το πλήθος των οποίων είναι απολύτως ανάλογο με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Προκύπτει από το γεγονός ότι οι 9 στους 10, που είναι διασωληνωμένοι και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι. Προκύπτει από στοιχεία ερευνών που λένε ότι όποιος εμβολιαστεί είναι απολύτως προστατευμένος από τη βαριά νόσηση, σε πολύ μεγάλα ποσοστά, της τάξεως του 90% και του 91%» πρόσθεσε. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης ν' αυξήσει το ποσοστό του εμβολιασμού, βρίσκεται σε εξέλιξη με το πρόγραμμα «Ελευθερία», «με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, που θα ενημερώνουν για την τρίτη δόση, ενδεχομένως με μηνύματα που θα υπενθυμίζουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, με επικοινωνιακή καμπάνια, με παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, με έγκριτους ανθρώπους που βγαίνουν και υποστηρίζουν, με βάση τα στοιχεία, πως το εμβόλιο είναι μονόδρομος, με προγράμματα επισκέψεων έξω από εκκλησίες, σε πλατείες, στην επαρχία, παντού» είπε και συμπλήρωσε ότι στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τα ραντεβού της 3ης δόσης για όλους.

Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες. «Ο πρώτος άξονας είναι οι εμβολιασμοί και η προσπάθεια ενίσχυσής τους. Ο δεύτερος άξονας -που είναι και ο πιο άμεσος- είναι η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, για να αντέξει αυτή την πίεση. Περάσαμε ισχυρές πιέσεις και αντέξαμε, μείναμε όρθιοι. Δυστυχώς, με απώλειες τραγικές συνανθρώπων μας, αλλά το Σύστημα Υγείας άντεξε. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και από τον ιδιωτικό τομέα και με καλύτερη διαχείριση του δυναμικού που είναι στο Ε.Σ.Υ.. Και ο τρίτος άξονας είναι η προσαρμογή του πλαισίου των μέτρων για τους ανεμβολίαστους» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα ξαναγίνει η κοινωνία και  η ζωή περίκλειστη, δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Η κατεύθυνση που έχουμε είναι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας να μην στερηθούν προνόμια της κανονικότητάς τους».

Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το lockdown δεν είναι στο τραπέζι. «Οι σκέψεις μας δεν είναι να πάμε σε lockdown, ούτε σε περιοριστικά μέτρα που θ' αφορούν τους εμβολιασμένους. Δεν υπάρχει αυτή την ώρα που μιλάμε, ούτε η ηθική ούτε η λογική νομιμοποίηση να πας να πάρεις οριζόντια μέτρα, με τα οποία στην ουσία θα τιμωρείς τους εμβολιασμένους και θα κάνεις μεγάλα βήματα πίσω σ' αυτά που κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα με «όπλο» το εμβόλιο» είπε. 

«Xρειάζεται μία προσαρμογή του πλαισίου, ανάλογα με την ένταση και την πίεση που έχουμε. Αυτή δεν μπορεί, παρά να αφορά τους ανεμβολίαστους. Είτε σε ό,τι αφορά τους συχνότερους ελέγχους, κυρίως για εργαζόμενους, την καλύτερη οριοθέτηση κάποιων χώρων, έτσι ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε ποιους χώρους επιτρέπεται να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι τώρα που κρυώνει και ο καιρός. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις πολύ γρήγορα. Είναι πιθανόν να έχουμε μια σταδιακή εφαρμογή στις περιοχές που είναι επιδημιολογικά πιο πολύ επιβαρυμένες» πρόσθεσε. 

Για το Σύστημα Υγείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ψηφίζεται τροπολογία, για να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς, να ενισχύσουν το Σύστημα και σε γιατρούς του δημόσιου Συστήματος Υγείας. «Είναι ξεκάθαρο ότι αν και αυτό δεν αποδώσει, και εξακολουθεί η πίεση να είναι μεγάλη, θα χρησιμοποιήσουμε και θ' αξιοποιήσουμε κι άλλους τρόπους για να ενισχύσουμε τα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς. Ενδεχομένως, μέσα στο πλαίσιο που το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτρέπουν, να πάμε σε επίταξη υπηρεσιών γιατρών, εάν τα κίνητρα που δίνουμε, δεν συναντήσουν την ανταπόκριση που περιμένουμε» είπε. 

Για την υποχρεωτικότητα είπε ότι σε κανένα κράτος στον κόσμο, με εξαίρεση της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, δεν έχει υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός. «Ούτε για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, ούτε καν για το δημόσιο τομέα. Πρώτον, διότι η υποχρεωτικότητα πρέπει πάντοτε να συνδέεται με μία ποινή, με μία επιβολή, με στέρηση μισθού, με στέρηση θέσης εργασίας, διότι διαφορετικά υπάρχει «προαιρετική υποχρεωτικότητα», που μόνο ένα κόμμα εφηύρε τον όρο αυτόν. Και δεύτερον, διότι και στη χώρα μας τα ποσοστά εμβολιασμού στις διάφορες ομάδες που συζητείται περί υποχρεωτικότητας, δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλά, για να πει κανείς ότι θα κερδίσεις πολύ περισσότερα. Ούτε στα Σώματα Ασφαλείας, ούτε στους εκπαιδευτικούς, για παράδειγμα, ούτε σε άλλες κατηγορίες που ακούω, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά που να δικαιολογούν την επέκταση» ανέφερε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση των περιορισμών για μία εβδομάδα αποφάσισε η Επιτροπή Ειδικών

Ο προβληματισμός των ειδικών αλλά και του υπουργείου Υγείας έχει να κάνει με τις σοβαρές νοσηλείες, αποτέλεσμα της μετάλλαξης Δέλτα καθώς και με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας.
embolia-emboliasmoi-emboliastika kentra
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από Δευτέρα το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης σημείωσε πως δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση αυτή την στιγμή η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Ποιοι άνω των 60 ετών εξαιρούνται από το πρόστιμο.
gkagka-ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μ. Γκάγκα: Θα υπάρξει και νέα επίταξη ιατρικών υπηρεσιών

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δήλωσε πως έχει επεκταθεί η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να στηριχθεί το ΕΣΥ που δέχεται μεγάλη πίεση. Που οφείλεται η υψηλή θνητότητα λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα.