ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nosokomeio, meu, koronoios
Panayiotis Tzamaros / INTIME / SOOC / POOL

Υπουργείο Υγείας: Απάντηση σε δημοσιεύματα για ΜΕΘ και δαπάνες

Αποσαφηνίσεις του υπουργείου Υγείας για δημοσιεύματα για τις κλίνες ΜΕΘ και για τις δαπάνες υγείας

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σχετικά με δημοσιεύματα περί δήθεν επικινδυνότητας των κλινών ΜΕΘ και μείωση των δαπανών υγείας. Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ τηρώντας όλες τις διαδικασίες, και ότι οι αναφορές για δήθεν επικινδυνότητα των κλινών είναι παντελώς ψευδείς και προσβλητικές για τους ιατρούς και νοσηλευτές.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση διευκρινίζονται τα εξής:

Για κλίνες ΜΕΘ και επικινδυνότητα: 

Η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ τηρώντας όλες τις διαδικασίες. Όλες οι κλίνες που αναπτύχθηκαν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.

Συγκεκριμένα πέρα από τις δωρεές που έγιναν οι υπόλοιπες ΜΕΘ αναπτύχθηκαν  από έργα ΕΣΠΑ, από την λειτουργία κλειστών ΜΕΘ που εξοπλίστηκαν και στελεχώθηκαν και από την ανάπτυξη επιπλέον κλινών σε υφιστάμενες ΜΕΘ όπου προφανώς δεν απαιτείται άδεια. Επομένως αναφορές για δήθεν επικίνδυνες κλίνες ΜΕΘ ειναι παντελώς ψευδείς και προσβλητικές για τους ιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την καθημερινή μάχη.

Για προϋπολογισμό Υγείας:


Οι τακτικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας, χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες δηλαδή κατά 250 εκατ. ευρώ. Για το 2021 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες COVID από το Υπουργείο Υγείας, επιπλέον των παραπάνω, 944 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις COVID για την Υγεία 736 εκατ. ευρώ.
Η μείωση του προϋπολογισμού που ισχυρίζονται κάποιοι αφορά  τις έκτακτες δαπάνες που προβλέφθηκαν για το 2021. Εάν χρειαστεί προφανώς, όπως έγινε και το 2021 θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός με τα αντίστοιχα κονδύλια. Οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία μαζί και με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ περισσότερες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαευαγγέλου: Πιο κοντά στο καλό από ότι στο κακό σενάριο για την Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη, εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής και προσθέτει πως «ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Μόσιαλος: Γιατί δεν πρέπει να μας ανησυχεί ακόμα η νέα μετάλλαξη

Ο καθηγητής του LSE αναφέρει πως και τους προηγούμενους μήνες είχαν εμφανιστεί παραλλαγές του κορονοϊού που είχαν ανησυχήσει τις Αρχές ωστόσο όλες είχαν προσπεραστεί τη «Δέλτα» και τόνισε την ανάγκη των εμβολιασμών στις χώρες της Αφρικής.