ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Koronoios, Corona Virus, Covid-19, Pistopoitiko, Digital Certificate
Φωτο: Shutterstock

Δίωξη για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού σε 48 πρόσωπα στην Καρδίτσα

Τέσσερα ή πέντε άτομα εξ αυτών είναι αντιμέτωποι με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις που αφορούν την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν δράση εγκληματικής οργάνωσης απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά.

Πρόκειται για την πρώτη ποινική δίωξη που ασκείται για το θέμα, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες, με σχετική παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και σε άλλα μέρη της Ελλάδας που υπάρχουν υπόνοιες για έκδοση πλαστών βεβαιώσεων εμβολιασμού ή νόσησης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από τον εισαγγελέα Καρδίτσας, αφορά συνολικά 48 πρόσωπα που πλέον είναι υπόλογοι για την υπόθεση, ενώ τέσσερα ή πέντε εξ αυτών είναι αντιμέτωποι με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις που αφορούν την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Καρδίτσας -κατόπιν εντολής, τον περασμένο Σεπτέμβριο του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου- απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά 48 ατόμων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται ποινικά στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε όταν εντοπίστηκαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το συγκεκριμένο κέντρο Υγείας με εμπλοκή μίας 44χρονης διοικητικής υπαλλήλου που φέρεται να χρησιμοποιούσε κωδικούς μίας νοσηλεύτριας. Αρχικά οι εν λόγω πλαστές βεβαιώσεις έφθαναν τις 34. Στο επίμαχο Κέντρο Υγείας είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 40.000 εμβολιασμοί, με τους κατοίκους της περιοχής που εξυπηρετούσε το κέντρο αυτό να μην ξεπερνούν τις 6.000.

Βάσει της ποινικής δίωξης που άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καρδίτσας ο φερόμενος ως στενός πυρήνας της οργάνωσης είναι περίπου πέντε πρόσωπα που βαρύνονται με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της δωροληψίας. Η δικογραφία περιλαμβάνει και τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος της δωροδοκίας συνέργειας σε δωροδοκία, ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφίας.

Η υπόθεση πλέον ανατέθηκε για την διενέργεια κύριας ανάκρισης σε Τακτικό Ανακριτή στο Πρωτοδικείο της Καρδίτσας ενώπιον του οποίου θα κληθούν να απολογηθούν οι  κατηγορούμενοι για τα αδικήματα που ανά περίπτωση τους αποδίδονται.

Οικογενειακή υπόθεση ήταν η φάμπρικα των εικονικών εμβολιασμών για τον Covid-19, στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την δικογραφία που παρέδωσε η υπηρεσία στον αρμόδιο εισαγγελέα, τον «πυρήνα» της ομάδας που είχε στήσει την απάτη αποτελούσαν 7 άτομα, εκ των οποίων οι 5 ήταν συγγενείς μεταξύ τους, ενώ οι άλλοι δύο ήταν συνεργάτες τους από άλλη πόλη της της Βόρειας Ελλάδας. Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από την έρευνα προέκυψε η συμμετοχή των επτά μελών εγκληματικής ομάδας, σε 68 «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα, από τις οποίες οι 22 περιελάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου.

Αρχηγός της ομάδας ήταν διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας, η οποία, λόγω της ιδιότητάς της, είχε πρόσβαση στα στοιχεία των γιατρών και είχε την δυνατότητα να καταχωρεί τους «πελάτες» ως εμβολιασμένους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύκλωμα λάμβανε ως αμοιβή για κάθε εικονικό εμβολιασμό από 300 έως 600 ευρώ, ενώ όταν βρέθηκαν ποσά που δεν δικαιολογούνταν, ισχυρίστηκαν ότι προέρχονταν από μεταξύ τους δοσοληψίες, που αφορούσαν στην κατασκευή ταφικού μνημείου συγγενικού τους προσώπου.
 
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 28η Αυγούστου 2021, διοικητική υπάλληλος Κέντρου Υγείας της Κεντρικής Ελλάδας, με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, καταχώρησε εκτός βάρδιας δύο «εικονικούς» εμβολιασμούς, χωρίς να συμπληρώσει τα ιατρικά ατομικά στοιχεία των εμβολιαζόμενων, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, δεσμεύτηκε το σύνολο των ατομικών ιατρικών ιστορικών του Κέντρου Υγείας, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021, και έπειτα από επίδειξη στους ιατρούς του Κέντρου, δεν αναγνωρίστηκαν οι υπογραφές και ο γραφικός τους χαρακτήρας σε 115 περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κατασχέθηκαν οι φάκελοι με τα ατομικά ιατρικά ιστορικά και μετά από τη συνδυαστική ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από την γραφολογική εξέταση, άρση απορρήτου επικοινωνιών, και άλλες ειδικές ανακριτικές τεχνικές, προέκυψε ο ρόλος κάθε μέλους στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας που φέρεται ως επικεφαλής, προέβαινε στις «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, που αναλάμβαναν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ιδιώτες ενδιαφερόμενους. Η υπάλληλος, η οποία είχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, καταχωρούσε τους εικονικούς εμβολιασμούς ατόμων, είτε απευθείας, είτε με την μεσολάβηση άλλων μελών της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της. Στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, προχωρούσε κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας. Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είτε είχαν ρόλο μεσολαβητή για την εξεύρεση υποψηφίων για «εικονικό» εμβολιασμό, είτε λάμβαναν χρηματικά ποσά από «εικονικά» εμβολιαζόμενους, αυτοπροσώπως ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ