ΓΔ: 913.36 -0.16% Τζίρος: 73.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
embolio, embolia
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γιατί μπορεί να πάμε νωρίτερα στη χορήγηση της τρίτης δόσης

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε πως θα πρέπει όλοι οι πολίτες να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον ένα self test πριν πραγματοποιήσουν μια γιορτινή επίσκεψη.

Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους από 50 ετών θέλει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος που εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει πιο γρήγορα η τρίτη δόση. Σημείωσε πως η αύξηση των εμβολιασμών θα μπορούσε να συμβεί με βελτίωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και τόνισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν self test την επόμενη εβδομάδα ώστε να πάμε με λιγότερους κινδύνους προς τις γιορτές.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε πως είναι «πολύ πιθανόν να πάμε πιο γρήγορα από το εξάμηνο στην τρίτη δόση... Πότε ακριβώς γίνεται η αναμνηστική δόση ενός εμβολίου εξαρτάται και από τη δυναμική της ανοσίας από τα βιολογικά δεδομένα, και τα δεδομένα της επιδημίας. Νομίζω ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές και σωστό η αναμνηστική δόση να μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα» .

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τους 50 ετών ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως πρέπει «να γίνει ό,τι είναι δυνατόν. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Για τη μετάλλαξη Όμικρον σχολίασε «δεν είμαι σίγουρος αν είναι εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία… Έχουμε δει τρεις φορές το ίδιο έργο να έρχεται μια παραλλαγή του ιού η οποία να έχει κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν λίγο πιο χειρότερη κυρίως πιο μεταδοτική πρέπει να κινηθούμε με τη λογική ότι είναι πιο μεταδοτικό, βλέπουμε άλλωστε να διασπείρεται». 

Ο κ. Βατόπουλος πρότεινε πριν πάμε σε όποια γιορτινή συγκέντρωση να έχουμε πραγματοποιήσει ένα self test ανεξάρτητα με το αν κάποιος είναι εμβολιασμένος. «Εμβολιασμός, rapid test και μέτρα ατομικής προστασίας τα 3 όπλα που πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με το εμβόλιο» και υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ ότι θα δοθεί ένα δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες την άλλη εβδομάδα ώστε να πραγματοποιηθούν λίγο πριν τις γιορτές και να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα ώστε να απομονωθούν και να μην υπάρξουν προβλήματα στις γιορτές. Μίλησε ακόμα για έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας και υπηρεσιών δημόσιας υγείας, έλλειψη οικογενειακού γιατρού που θα μπορούσε να πείσει για τους εμβολιασμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα

Ο προγραμματισμός παραλαβής των δόσεων είναι ο Δεκέμβριος όπου και θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίων, ανέφερε κατά την ενημέρωση για τον covid-19 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.