ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

«Καμπανάκι» για πάνω από 20.000 θανάτους μέχρι τέλος του έτους

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ν. Τζανάκης ανέφερε επίσης τα νούμερα που καταγράφονται σε διασωληνωμένους και θανάτους ανεμβολίαστων καταδεικνύουν την αξία των εμβολίων. Θετικό γεγονός η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Για αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του έτους έκανε λόγο ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Ωστόσο ανέφερε πως ο αριθμός των νεκρών στη χώρα θα ξεπεράσει μέχρι τέλος του 2021 τους 20.000 τονίζοντας την σημασία των εμβολιασμών. Πιο προστατευμένη η Αττική εξαιτίας των εμβολιασμένων στο τελευταίο κύμα πανδημίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε πως «θα υπερβούμε κατά πολύ τους 20.000 νεκρούς, θα προσεγγίσουμε τους 21.000, ένα νούμερο που όλοι ελπίζαμε και πιστεύαμε ότι θα το φτάναμε την άνοιξη. Δυστυχώς ήρθε πολύ νωρίτερα σαν αποτέλεσμα της ολιγωρίας να εμβολιάσουμε αυτό το μισό εκατομμύριο πολιτών που είναι άνω των 60 ετών και είναι η δεξαμενή που δίνει το 90% αυτών των θανάτων». Ανέφερε επίσης πως ο στρατός, τα σώματα ασφαλείας και ορισμένοι ευαίσθητοι εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα θα έπρεπε αυτοβούλως να επιβάλλουν υποχρεωτικότητα στους εαυτούς τους.

Σημείωσε πως τα κρούσματα μειώνονται καθώς «καταγράψαμε ήδη 600 κρούσματα λιγότερα την περασμένη εβδομάδα κατά μέσο όρο και θα καταγράψουμε ίσως 700 κρούσματα λιγότερα αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Άρα, θα σταθεροποιηθούμε σε αριθμούς μεταξύ 4.500-6.000 κρουσμάτων όλες τις ημέρες. Οι θάνατοι ωστόσο θα πέσουν κάτω από τους 50 στις αρχές του έτους. Είναι ένας πανδημικός δείκτης που υποχωρεί με χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με τα κρούσματα». Επισήμανε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι η Αττική δεν έχει πληγεί σε αυτό το κύμα, καθώς με εξαίρεση τη Δυτική Αττική, είναι καλά εμβολιασμένη και ειδικά οι ηλικιωμένοι. «Προσεγγίζουν σχεδόν το 82% τώρα και αυτό είναι μια πολύ καλή παρακαταθήκη ότι και κάτι να συμβεί στην Αττική δε θα έχουμε την πίεση στο υγειονομικό σύστημα»

Τόνισε δε ότι από προσομοιώσεις που κάνει η ομάδα του, προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι εμβολιασμένοι είναι 1 προς 12, δηλαδή ένας εμβολιασμένος προς 12 ανεμβολίαστους. Όσον αφορά στους θανάτους για κάθε 42 θανάτους ανεμβολίαστων αντιστοιχεί 1 θάνατος εμβολιασμένων. «Τα νούμερα είναι τρομακτικά για να αμφισβητήσει κανείς την αξία των εμβολίων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν εμβολιαστεί το 80%-90% των ατόμων άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, οι πανδημικοί δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων θα είναι παρελθόν.

Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών που ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου, για τον οποίο ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα, ο καθηγητής σχολίασε ότι «αν ήμουν πατέρας δε θα άντεχα τη πιθανότητα να αρρωστήσει το παιδί μου». Τόνισε ότι «αν κάποιοι γονείς φοβούνται να σκεφτούν ότι εμβολίασαν το παιδί τους από βρέφος σχεδόν με εμβόλια που είχαν ανάλογες ή και περισσότερες επιπλοκές χωρίς να φοβούνται. Να το συζητήσουν με τους παιδιάτρους, να μιλήσουν μαζί τους, να διασκεδάσουν τους φόβους και χωρίς φόβο και πάθος να πάνε να τα εμβολιάσουν γιατί αφενός θα τα προστατεύσουν και αφετέρου θα προστατεύσουν την οικογένειά τους». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πανδημία αύξησε τη μοναξιά σε όλον τον κόσμο σύμφωνα με έρευνα

Η έως τώρα επιστημονική μελέτη του θέματος έχει βρει πως υπάρχει μία ασθενής συσχέτιση ανάμεσα στην κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά, κάτι που εν μέρει επιβεβαιώνει και η νέα μελέτη σε συνθήκες πανδημίας.