ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ypourgeio Ygeias, Plevris
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Μάσκες παντού από αύριο, θα ληφθούν νέα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου

Από αύριο στις 6 το πρωί, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις. Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και προσπαθούμε να την αποκωδικοποιήσουμε είπε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Αναφορικά με την Όμικρον στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή, ενώ για τη νοσηρότητα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα.

«Έχει αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Το ποσοστό είναι στο 80% στον ενήλικο, 70% στον συνολικό πληθυσμό», είπε ο υπ. Υγείας και προσέθεσε: «Οι μελέτες δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση λειτουργεί αποτρεπτικά κατά της Όμικρον».

«Η μετάλλαξη Όμικρον και ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων τις μέρες των εορτών λόγω των μεγάλων συναθροίσεων, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει νέα μέτρα, κατόπιν των εισηγήσεων που έκανε χθες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε ο κ. Πλεύρης.

Όπως είπε, από αύριο στις 6 το πρωί, έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου:

  • H μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους όπως σουπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς έκανε λόγο για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.
  • Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, θα υποχρεούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, από 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση αναφορικά με το ωράριο, αθλητικές εκδηλώσεις και την τηλεργασία. Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά, ενώ μπορεί να εξετασθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν.

Όπως είπε ο υπουργός από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα ληφθούν νέα μέτρα, η επιτροπή θα συνέλθει και πάλι τη Δευτέρα (27/12) για να εξετάσει τα νέα δεδομένα.

Οικονόμου: Τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν lockdown

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς πανικό και χωρίς εφυσηχασμούς» υπογράμμισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Προτού δώσει το λόγο στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος και ανακοίνωσε τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Maskes, Koronoios, FFP2, Corona Virus
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας και η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με δική τους δαπάνη για το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κατά της πανδημίας από Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ειδικά για τον ευάλωτο πληθυσμό και πρόσθεσε πως αναμένονται μέχρι τέλος του έτους τα νέα εμβόλια των Pfizer και Moderna.