bd-sprite
Φώτο: ΑΠΕ

Ισχυρή σεισμική δόνηση ισχύος 6,6 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την Κύπρο

Η δόνηση σημειώθηκε στις 03:07, σε βάθος 19,6 χιλιομέτρων, 112 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Λεμεσού, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κύπρου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), ο σεισμός είχε μέγεθος 6,6 βαθμών. Νωρίτερα, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) είχε υπολογίσει πως η ισχύς του ήταν 6,4 βαθμοί, αναθεωρώντας την αρχική του εκτίμηση (6,5).

Από τη δική του πλευρά, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπολόγισε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,4 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε στις 03:07, σε βάθος 19,6 χιλιομέτρων, 112 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Λεμεσού, σύμφωνα με το EMSC.

Πάντως, κατά την προκαταρκτική εκτίμηση του USGS, η πιθανότητα ο σεισμός να προκαλέσει θύματα ή ζημιές θεωρείται μικρή. Η Κύπρος βρίσκεται σε περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπου συναντιέται η ευρασιατική τεκτονική πλάκα με την αφρικανική.

Την 9η Οκτωβρίου 1996, σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους και είχε προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στην Πάφο και στη Λεμεσό. Τη 10η Σεπτεμβρίου 1953, σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 40 ανθρώπους και είχε καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια, κυρίως στην περιοχή της πόλης της Πάφου.

Ανακοίνωση σχετικά με τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κύπρου εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου: «Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανακοινώνει ότι την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, στις 03:08 καταγράφηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο, 50km δυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 25km. Έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Στροφάδων

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί και στην Αττική, ενώ σύμφωνα με την αρχική δημοσίευση του Γεωδυναμικού, ο επίκεντρο ήταν στο θαλάσσιο χώρο, 36 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν εμπνέει ανησυχία η σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών Ρίχτερ στη Σύμη

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ, αν και πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή που μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ προσέθεσε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Ξεκινάει ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα και να καταγραφούν όσα στεγάζουν κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Έρχεται η άσκηση αντιμετώπισης μεγάλου σεισμού «ΜΙΝΩΑΣ»

Στόχοι της άσκησης είναι να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν ο συντονισμός των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγηση των πληροφοριών και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων.