ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
earthquake-larisa-seismos
Φωτο: Shutterstock

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια, συνεχίζονται οι έλεγχοι για ζημιές

Αστυνομία, πυροσβέστες και Πολιτική Προστασία έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός σήμερα το πρωί.

Δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποια σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή από το Προκόπι της Εύβοιας πού είναι το επίκεντρο του σεισμού ο οποίος σημειώθηκε σήμερα στις 8:26 το πρωί και είχε μέγεθος 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, στο Λεκανοπέδιο Αττικής, τη Βοιωτία, ακόμη και στην Κορινθία και την Αργολίδα. Στο Μαντούδι επικράτησε πανικός και σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Τσαπουρνιώτη οι μαθητές βγήκαν από τα σχολεία και παραμένουν στους δρόμους.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες μαζί με την Δημοτική Αρχή και την Πολιτική Προστασία επιχειρούν τους πρώτους ελέγχους χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει κάποια στοιχεία για πιθανές ζημιές. Οι έλεγχοι συνεχίζονται για πιθανές καταπτώσεις και ζημιές.

«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο σεισμός ήταν σχετικά επιφανειακός και είχε βάθος 14,5 χιλιόμετρα.

«Το μέγεθος του σημερινού σεισμού πρέπει να είναι το μεγαλύτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας γιατί δεν έχουμε ιστορικό πιο ισχυρό σεισμών» δήλωσε και ο πρόεδρος το ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από το σεισμό. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή.

Τη σχετική ανακοίνωση για το σεισμό έκανε εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Στροφάδων

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί και στην Αττική, ενώ σύμφωνα με την αρχική δημοσίευση του Γεωδυναμικού, ο επίκεντρο ήταν στο θαλάσσιο χώρο, 36 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.
earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν εμπνέει ανησυχία η σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών Ρίχτερ στη Σύμη

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ, αν και πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή που μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ προσέθεσε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
kikilias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Ξεκινάει ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα και να καταγραφούν όσα στεγάζουν κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Kikilias-Vasilis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Έρχεται η άσκηση αντιμετώπισης μεγάλου σεισμού «ΜΙΝΩΑΣ»

Στόχοι της άσκησης είναι να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν ο συντονισμός των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγηση των πληροφοριών και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων.
earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στην Αταλάντη, έγινε αισθητός στην Αττική

Της δόνησης αυτής, ακολούθησαν δύο μικρότερες μέσα σε διάστημα μικρότερο των 10 λεπτών. Ο πρώτος ήταν 2,5 Ρίχτερ στα 9 χλμ ΒΔ του Ορχομενού και ο δεύτερος 2,6 Ρίχτερ στα 5χλμ ΔΝΔ της Αταλάντης.