ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΓΣΕΕ

Κριτική στην απόφαση της ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από την ΟΚΕ από την Ενότητα

Σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη Ενότητα τονίζει ότι «η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) είναι ένας σημαντικός θεσμός εκπροσώπησης των εργαζομένων, κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα».

Κριτική στην απόφαση της ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ανακαλώντας όλα της τα μέλη, ασκεί η συνδικαλιστική παράταξη Ενότητα, που συμμετέχει στην ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, καλεί τη ΔΑΚΕ, αλλά και τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΓΣΕΕ «να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τέτοιες μονομερείς αποφάσεις και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους μέσα από τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των Εργαζομένων». Όπως σημειώνει η Ενότητα «η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) είναι ένας σημαντικός θεσμός εκπροσώπησης των εργαζομένων, κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα (άρθρο 82 παρ.3).

Σκοπός του είναι η διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας, για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και η διατύπωση γνώμης επί Νομοσχεδίων και προτάσεων Νόμου.

Ο Θεσμός αυτός λειτουργεί από το 1994 και συγκροτείται από 3 ομάδες κοινωνικών εταίρων:

  • Εργαζόμενοι (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ)
  • Εργοδότες (ΣΕΒ - ΣΕΤΕ - Εν. Ελληνικών Τραπεζών κλπ)
  • Ειδικές Κατηγορίες (Γεωργικοί Συνεταιρισμοί, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Οικονομικό Επιμ/ριο, Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Δικηγόροι κλπ)».

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Θεσμού που μία ομάδα συνδικαλιστών, για να ικανοποιήσει τον αχόρταγο Πρόεδρό της, που φιλοδοξεί να έχει κάτω από τον απόλυτο έλεγχό του όλα τα θεσμικά όργανα (ΟΚΕ, ΟΚΕ Βρυξελλών, ΓΣΕΕ, ΙΝΕ - ΓΣΕΕ κλπ), αποφασίζει να αποχωρήσει από την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή ανακαλώντας όλα τα μέλη της γιατί στη θέση του Προέδρου της ΟΚΕ εξελέγη άλλος υποψήφιος και όχι η προσωπική του επιλογή (που δεν είχε καν την έγκριση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ) που παράλληλα είναι έμμισθος υπάλληλος του ΕΚΑ». Η ανακοίνωση καταλήγει «είμαστε σίγουροι, ότι αυτόν το παραλογισμό του Προέδρου της ΓΣΕΕ δεν θα τον ακολουθήσουν οι άλλες παρατάξεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς μπορείτε να υπολογίσετε, με online εφαρμογή, την καλοκαιρινή άδεια

Η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς το χρόνο χορήγησής της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενότητα: Μηδενιστική αντίληψη με fake news τα περί κατάργησης του 8ώρου

«Η «ΕΝΟΤΗΤΑ» δε θα παίξει αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων με θύμα τους εργαζόμενους. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το Νομοσχέδιο έχει θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10/6 για το εργασιακό νομοσχέδιο

Παράλληλα θα γίνουν συγκεντρώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις ενώ μετά την απεργία θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ προκειμένου να προγραμματίσει τις επόμενες δράσεις της.