ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΓΣΕΕ

Κριτική στην απόφαση της ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από την ΟΚΕ από την Ενότητα

Σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη Ενότητα τονίζει ότι «η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) είναι ένας σημαντικός θεσμός εκπροσώπησης των εργαζομένων, κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα».

Κριτική στην απόφαση της ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ανακαλώντας όλα της τα μέλη, ασκεί η συνδικαλιστική παράταξη Ενότητα, που συμμετέχει στην ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, καλεί τη ΔΑΚΕ, αλλά και τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΓΣΕΕ «να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τέτοιες μονομερείς αποφάσεις και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους μέσα από τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των Εργαζομένων». Όπως σημειώνει η Ενότητα «η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) είναι ένας σημαντικός θεσμός εκπροσώπησης των εργαζομένων, κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα (άρθρο 82 παρ.3).

Σκοπός του είναι η διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας, για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και η διατύπωση γνώμης επί Νομοσχεδίων και προτάσεων Νόμου.

Ο Θεσμός αυτός λειτουργεί από το 1994 και συγκροτείται από 3 ομάδες κοινωνικών εταίρων:

  • Εργαζόμενοι (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ)
  • Εργοδότες (ΣΕΒ - ΣΕΤΕ - Εν. Ελληνικών Τραπεζών κλπ)
  • Ειδικές Κατηγορίες (Γεωργικοί Συνεταιρισμοί, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Οικονομικό Επιμ/ριο, Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Δικηγόροι κλπ)».

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Θεσμού που μία ομάδα συνδικαλιστών, για να ικανοποιήσει τον αχόρταγο Πρόεδρό της, που φιλοδοξεί να έχει κάτω από τον απόλυτο έλεγχό του όλα τα θεσμικά όργανα (ΟΚΕ, ΟΚΕ Βρυξελλών, ΓΣΕΕ, ΙΝΕ - ΓΣΕΕ κλπ), αποφασίζει να αποχωρήσει από την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή ανακαλώντας όλα τα μέλη της γιατί στη θέση του Προέδρου της ΟΚΕ εξελέγη άλλος υποψήφιος και όχι η προσωπική του επιλογή (που δεν είχε καν την έγκριση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ) που παράλληλα είναι έμμισθος υπάλληλος του ΕΚΑ». Η ανακοίνωση καταλήγει «είμαστε σίγουροι, ότι αυτόν το παραλογισμό του Προέδρου της ΓΣΕΕ δεν θα τον ακολουθήσουν οι άλλες παρατάξεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο το κόστος της εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευσή τους είναι ανελαστικές και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Μόνο ένα 9% να δηλώνει ότι τις μείωσε σημαντικά, ένα 48% λίγο και ένα 43% καθόλου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Αυστηρότερα μέτρα για προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ η ρύθμιση των συνθηκών εργασίας σε περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγίες της ΓΣΕΕ για όσους εργάζονται εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών

Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει πως πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε σχετικές καταγγελίες και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.