ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι αυξήσεις στις ζωοτροφές δημιουργούν προβλήματα στην κτηνοτροφία

Το ΙΕΓ καλεί τα αρμόδια υπουργεία να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης που επηρεάζουν την τελική τιμή των ζωοτροφών με στόχο την αποφυγή της κερδοσκοπίας.

Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών έχει τεράστιες επιπτώσεις στο τελικό κόστος παραγωγής του γάλακτος, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος (ΙΕΓ). Για τον λόγο αυτό και καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης που επηρεάζουν την τελική τιμή των ζωοτροφών με στόχο την αποφυγή της κερδοσκοπίας.

Όπως αναφέρεται, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών η οποία κορυφώθηκε έπειτα από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Πλέον απειλείται η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν κατά 100% και 70% αντίστοιχα, σε σχέση με τις τιμές που είχαν ένα χρόνο πριν. Αυτή η αύξηση των τιμών δεν δικαιολογείται από τις αυξήσεις της ενέργειας ή των λιπασμάτων που απαιτούνται για την καλλιέργεια τους. 

Πιο συγκεκριμένα από την ανάλυση που έκανε το ΙΕΓ στο Νομό Σερρών, προκύπτει ότι: 

  • Το καλαμπόκι και η σόγια που διατίθενται σήμερα είναι σοδειά του 2021 και φέρει τα κόστη του 2021, προ των αυξήσεων σε ενέργεια και λιπάσματα. Επομένως, κάθε αύξηση είναι κερδοσκοπική. 
  • Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής του καλαμποκιού της σοδειάς 2022 εκτιμώνται στο 34% σε σύγκριση με τα κόστη του 2021. Δεν δικαιολογείται λοιπόν μια αύξηση τιμής της τάξης του 100%. 

Το γεγονός ότι οι ζωοτροφές αποτελούν το 70-80% των δαπανών μιας αγελαδοτροφικής μονάδας καταδεικνύει την τεράστια επίπτωση που έχουν στο τελικό κόστος παραγωγής του γάλακτος. 

Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων στο ΙΕΓ, πέρα από την κερδοσκοπία στις ζωοτροφές, παρατηρούνται φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά του καλαμποκιού. 


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Albania
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνοαλβανική συνεργασία για την απελευθέρωση παγιδευμένης αρκούδας

Τα στελέχη της PPNEA ενημερώθηκαν στις 26 Δεκεμβρίου από τη RAPA Korca ότι μία αρκούδα βρίσκεται παγιδευμένη σε ορεινή περιοχή βορειοδυτικά του Πόγραδετς. Η RAPA είχε ενημερωθεί από κτηνοτρόφο της περιοχής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκλεισμένα παραμένουν 21 χωριά στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία

Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν αποτεφρωθεί περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για να απομακρυνθούν όσα ζώα έχουν απομείνει σε πλημμυρισμένους κλειστούς χώρους. Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του οδικού δικτύου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κτηνοτρόφοι: Να μην ενταχθούν τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα»

Όπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι αν «αναγκαστούν» να πουλήσουν σε αυτές τις τιμές «οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή αφού το κόστος παραγωγής ανά κιλό αμνοεριφίου σήμερα ξεπερνάει τα 9 ευρώ το κιλό».
evoia-pyrkagies-pyropliktoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιστώθηκαν 478.320 ευρώ σε 205 πληττόμενους κτηνοτρόφους της Β. Εύβοιας

Οι πληρωμές έγιναν στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους της περιοχής οι οποίοι επλήγησαν άμεσα ή άμεσα από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.