bd-sprite
Shutterstock

Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Καταδίκασε το Στέιτ Ντιπάρμεντ την ενέργεια Τουρκίας και Λιβύης να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, χαρακτηρίζοντας τη πράξη αυτή προκλητική και μη χρήσιμη.

«Προκλητικό» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

«Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική», αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας για τους υδρογονάθρακες

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες και ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΗΠΑ: Ο χαρακτήρας της Αγ. Σοφίας είναι πολυθρησκευτικός 

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολυθρησκευτική ιστορία της», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας, καταδίκη μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης

Προκλητικό χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ σημείωσε ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.