ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μπερνς: Ο Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια, είναι «πονοκέφαλος» για το ΝΑΤΟ

Πρέπει να σταματήσει τις εχθρικές κινήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο και να αρχίσει συνομιλίες η Τουρκία, τόνισε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς.

Ξεκάθαρες θέσεις υπέρ των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας έλαβε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων στο Χάρβαρντ, Νίκολας Μπερνς, συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα στο πλαίσιο του 31ου Ετήσιου Συνέδριο “Greek Economic Summit” του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Μπερνς δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν «έχει ξεπεράσει τα όρια» και τονίζοντας ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τα σύνορα στην περιοχή είναι ήδη ξεκάθαρα.

Ο κ. Μπερνς εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις εχθρικές κινήσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπέρνς τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πώς η νέα διοίκηση των ΗΠΑ θα διαχειριστεί το ζήτημα αλλά χαρακτήρισε τις κινήσεις της Τουρκίας τόσο στην περιοχή μας, όσο και την ανάμειξή της σε άλλες υποθέσεις όπως στην Αρμενία, τη Συρία και την αγορά των S-400 από την Ρωσία  ως έναν «πονοκέφαλο» τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερνς η όλο και «μειούμενη» δημοκρατία εντός της Τουρκίας προκαλεί επίσης ένα ζήτημα ισορροπιών στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την αύξηση των κινήσεων της Κίνας στην περιοχή, η ενδυνάμωση της βάσης της Σούδας κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για τις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις επιπτώσεις της κίνησης αυτής στις γεωπολιτικές ισορροπίες, ο κ. Μπερνς σημείωσε ότι η Τουρκία έχει ευθύνη να δώσει «πρόσβαση» σε όλες τις θρησκείες και να μην προωθεί αποκλεισμούς.

Ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε ως πολύ αποτελεσματικό πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη τονίζοντας πως στο διάστημα που έχει αναλάβει την εξουσία έχει υπάρξει πολύ ουσιαστική βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα στη χώρα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπέρνς, ο Κ. Μητσοτάκης και η ομάδα που τον συμβουλεύει έχει καταφέρει να «ανοίξει» την χώρα σε νέες επενδύσεις αλλάζοντας ουσιαστικά την εικόνα της στο εξωτερικό και κάνοντάς την μία ασφαλή επιλογή για τους επενδυτές.  Ωστόσο, για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της οικονομίας στην παρούσα συγκυρία θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας σημείωσε ο καθηγητής που φάνηκε αισιόδοξος ότι μέσα στους επόμενους 3 μήνες μπορεί να είναι διαθέσιμα τέσσερα διαφορετικά εμβόλια.

Αναφερόμενος στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ και στην αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπέρνς χαρατήρισε ιδιαίτερα θετική την αλλαγή αυτή.

Για τη μη αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος από τον Τραμπ, σημείωσε ότι βρίσκεται «σε άρνηση» και ότι θα περάσει στην ιστορία ως ο χειρότερος πρόεδρος που έχει περάσει από τον Λευκό Οίκο. Στη διάρκεια της προεδρίας τους, οι ΗΠΑ έχασαν τον κεντρικό τους ρόλο παγκοσμίως σημείωσε ο κ. Μπερνς και διασπάστηκαν σημαντικές παγκόσμιες ισορροπίες καθώς και οι σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες και την ΕΕ.

Ο κ. Μπερνς σημείωσε ότι ο «τραμπισμός» θα μειωθεί ακόμα περισσότερο ανάμεσα στους πολίτες της χώρας, μια και η πλειοψηφία θέλει μία δυνατή δημοκρατία. Σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, ο νέος πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα καταφέρουν να ενώσουν και να θεραπεύσουν την χώρα. Τέλος, ο κ. Μπερνς θεωρεί ότι με τη νέα διοίκηση οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο ενώ και η EE θα δει τις ΗΠΑ ως έναν «φίλο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ελπιδοφόρος: Να τερματιστεί άμεσα η Τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου

Όπως επεσήμανε, «η πολυαγαπημένη κυπριακή κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί ισχυρό τμήμα του βασικού κορμού του Ελληνισμού της Διασποράς, λαμπρό κομμάτι της ομογένειάς μας».
Anastasiadis, Kypros, kipros
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Ζήτησε παρέμβαση ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την Τουρκία για να υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε Τουρκία από τον ΟΗΕ για Κύπρο ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές

Σε επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ οι γερουσιαστές τονίζουν ότι «η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών δεν θα περιοριστεί στη ρητορική εάν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βαρώσια συνεχίσουν να παραβιάζονται».