ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Τροχαία και φορτηγό
Αστυνομικός της τροχαίας ελέγχει φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο, πιθανότατα στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας ενόψει του τριημέρου της Πρωτομαγιάς

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών και ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι μεταξύ των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

Τα αυξημένα μέτρα τροχαίας που εφάρμοσε η ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση εν όψει και της εορταστικής περιόδου της Πρωτομαγιάς.

Καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
  • Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
  • Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κλπ), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κλπ).
  • Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
  • Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
  • Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων 

Επιπρόσθετα εκτός των παραπάνω μέτρων και για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την εορτή της Πρωτομαγιάς, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Συγκεκριμένα για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών θα ισχύει την Παρασκευή (29/4) από τις 16:00 έως τις 22:00 και το Σάββατο(30/4) από τις 08:00 έως τις 13:00.

Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει από τη Δευτέρα (2/5) από τις 16:00 έως τις 23:00.

31.978 οι παραβάσεις του Πάσχα

Σε 31.978 ανήλθαν οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από την Τροχαία σε 139.024 ελέγχους που πραγματοποίησαν 5.331 συνεργεία τροχονομικών ελέγχων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα (15 - 25 Απριλίου 2022).

Συγκεκριμένα οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν αφορούσαν:

  •  7.889 για υπερβολική ταχύτητα  
  •  848 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας  
  • 737 για παραβάσεις μέθης  
  • 730 για μη χρήση κράνους  
  • 583 για παραβάσεις οχημάτων (ΚΤΕΟ)  
  • 360 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα  
  • 266 για χρήση κινητών τηλεφώνων  
  • 237 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • 175 για αντικανονικους ελιγμούς
  • 132 για κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) 
  • 123 για αντικανονικό προσπέρασμα  
  •  54 για παραβίαση προτεραιότητας  
  •  29 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων  
  •  13 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα  
  •  19.802 για λοιπές παραβάσεις.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο φυλακών Κορυδαλλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΑΣ: Έρευνα στις φυλακές Κορυδαλλού, εντοπισμός ναρκωτικών

Αστυνομική επιχείρηση στις φυλακές Κορυδαλλού οδήγησε στον εντοπισμό 29χρονου αλοδαπού κρατουμένου με 53,7 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης σε 39 συσκευασίες και 75 ευρώ, ύστερα από έλεγχο με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στοχευμένα μέτρα για ευάλωτους λόγω κρίσης Μ. Ανατολής

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Στο Eurogroup συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην Ευρώπη.
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ληστεία ηλικιωμένης στο Κολωνάκι εξιχνιάστηκε – λεία 200.000 ευρώ

Η ΕΛΑΣ εξιχνίασε ληστεία σε ηλικιωμένη στο Κολωνάκι τον Φεβρουάριο 2026, με λεία πάνω από 200.000 ευρώ. Συνελήφθη 54χρονη αλλοδαπή, ενώ άλλοι 4 αλλοδαποί κατηγορούνται ως συνεργοί. Οι δράστες έδεσαν και λήστεψαν το θύμα.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιχείρηση ΕΛΑΣ για εξάρθρωση κυκλώματος απάτης εκατομμυρίων σε βάρος του ΕΦΚΑ

Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Αττική για την εξάρθρωση σπείρας που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ και φοροδιέφευγε μέσω εικονικών εταιρειών. Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 22 άτομα, μεταξύ αυτών λογιστές και επιχειρηματίες.