ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Diktyo 5G
Shutterstock

Τι απαντάει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο «όχι» της Καλαμάτας για το 5G

Σε διευκρινήσεις προχώρησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία του πιλοτικού δικτύου 5G μετά από απόρριψη εφαρμογής του από το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας.

Σε απάντηση ερωτήσεων σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας για απόρριψη της λειτουργίας του πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνει ότι ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου περιλαμβάνει σαφείς διατάξεις για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και τον έλεγχό τους και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη βάση των οδηγιών που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί και του πλαισίου που έχει οριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο έλεγχος για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζει το υπουργείο, πραγματοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία διενεργεί τακτικά μετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΕΑΕ στις 12 Μαρτίου 2019, «το 2018 δεν διαπιστώθηκαν εντός αστικού ιστού, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία (…)». Επιπροσθέτως, η ΕΕΑΕ διαθέτει κινητές μονάδες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη δοθεί σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή τους.

Ακόμα, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο τα σύγχρονα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω υποδομών γίνεται με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο βεβαίως περιλαμβάνονται η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος. «Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και προχωρά με ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών. Οι συγκεκριμένοι φορείς διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα.

Όχι είπε η Καλαμάτα στο δίκτυο 5G

Υπενθυμίζεται ότι στην απόρριψη της εφαρμογής του δικτύου 5G, προχώρησε ο δήμος Καλαμάτας με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου.Τέσσερις μόλις μήνες μετά την παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του 5G στην πόλη, το δημοτικό συμβούλιο είπε «όχι» στο δίκτυο νέας γενιάς, μετά από παρέμβαση μιας ομάδας πολιτών που υποστήριξε ότι η πιλοτική εφαρμογή του δικτύου πέμπτης γενιάς είναι πείραμα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσιάστηκαν μετρήσεις του Δημόκριτου, που εντοπίζουν ακτινοβολία πολύ μικρότερη του επιτρεπτού ορίου. Ωστόσο οι πολίτες δεν πείστηκαν και επέμειναν πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος πρότεινε να μην ανανεωθεί η σύμβαση με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας πριν γίνουν νέες μετρήσεις και πριν διεξαχθεί επιστημονική ημερίδα για το θέμα. Η πρότασή του έπεσε στο κενό. «Δεν μπορούν να δυσφημίζουν την πόλη μας ακολουθώντας τακτικές εγωιστικές», «ούτε θα πρέπει να επικρατήσει ο σκοταδισμός», δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

Η Καλαμάτα μαζί με τα Τρίκαλα και τον δήμο Ζωγράφου ήταν οι τρεις δήμοι όπου θα εφαρμοζόταν πιλοτικά η τεχνολογία 5G.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχεδιάζεται σταδιακά το πρώτο πράσινο 5G μουσείο τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Το Μουσείο Τεχνολογίας σφράγισε τις πόρτες του το 2002 κλείνοντας μέσα στον ιδιόκτητο χώρο του πάνω από 4.500 τεχνολογικά και βιομηχανικά σπάνια εκθέματα. Κατά την λειτουργία του το επισκέφθηκαν 800.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι κινητές επικοινωνίες μετασχηματίζουν κοινωνία και επιχειρήσεις

O γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της την ευκαιρία να συγκαταλεχθεί στην πρώτη δεκάδα των ψηφιακών πρωταθλητών στην Ευρώπη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με συγκεκριμένους κανόνες ο επανασυντονισμός των τηλεοπτικών δεκτών εν όψει 5G

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η διάταξη για τους προτεινόμενους αριθμούς προγραμμάτων κρίνεται απαραίτητη, ιδίως ενόψει της μετάβασης για την απελευθέρωση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ με σκοπό την ανάπτυξη των δικτύων 5G.