ΓΔ: 1411.88 0.29% Τζίρος: 13.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:44:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ypourgeio-ergasias
Φωτο: ΑΠΕ

Ψηφιακά εργαλεία για την προστασία των εργαζομένων από θερμική καταπόνηση

Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας εργαζόμενοι, αλλά και εργοδότες, έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνονται για το επίπεδο του κινδύνου στην περιοχή που βρίσκονται, μέσω διαδικτύου.

Νέα ψηφιακά εργαλεία για την εκτίμηση του κινδύνου θερμικής καταπόνησης κατά την εργασία τίθενται από εφέτος στη διάθεση των εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εργαζόμενοι, αλλά και εργοδότες, έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνονται για το επίπεδο του κινδύνου στην περιοχή που βρίσκονται, μέσω διαδικτύου, αλλά και με ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές, που είναι διαθέσιμη δωρεάν και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης που προβλέπει κατά περίπτωση η νομοθεσία.

Οι νέες δυνατότητες εκτίμησης των κινδύνων από την εργασία σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών περιγράφονται στην εγκύκλιο, με θέμα: «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», που εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενόψει της θερινής περιόδου.

Σημειώνεται ότι, επί του παρόντος, η ανάλυση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο είναι χρήσιμη για τον σχεδιασμό των μέτρων προστασίας τους. Ο ευρύτερα διαδεδομένος δείκτης ανάλυσης της θερμικής καταπόνησης εργαζομένου είναι ο WBGT («Wet-Bulb Globe Temperature») ή στα ελληνικά ΘΥΒΜΑΣ («Θερμοκρασία Υγρού Βολβού και Μαύρου Σφαιριδίου»).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νέα ψηφιακά εργαλεία, μέσω των οποίων εργαζόμενοι και εργοδότες μπορούν να ενημερωθούν για το μέγεθος του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ στην περιοχή που βρίσκονται και, κατά συνέπεια, για τον κίνδυνο θερμικής καταπόνησης, είναι τα εξής:

  • Η ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (http://www.hnms.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt), που παρέχει πρόβλεψη του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ για εξωτερικούς χώρους ανά την Ελλάδα.
  • Η εφαρμογή για έξυπνα κινητά ΘΥΒΜΑΣ-«Δείκτης Θερμικής Καταπόνησης» (για συσκευές με λειτουργικό Android), η οποία λαμβάνει μετεωρολογικά δεδομένα από τον πλησιέστερο στον χρήστη μετεωρολογικό σταθμό και παρέχει εκτίμηση του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ σε πραγματικό χρόνο, καθώς και προβλέψεις για τις επόμενες 48 ώρες.

Εκτός από τις ψηφιακές δυνατότητες, απλοποιημένη εκτίμηση του δείκτη θερμικής καταπόνησης περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου σε μορφή πίνακα που λαμβάνει υπόψη τη θερμοκρασία και την υγρασία. Ανάλογα με τη διακύμανση του δείκτη, συνίσταται η λήψη μέτρων, όπως η παροχή μέσων προστασίας, η χορήγηση επιπλέον διαλειμμάτων ή η πλήρης διακοπή της εργασίας.

Πέραν αυτών, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και ενδεικτικά μέτρα για την ελάττωση της θερμικής καταπόνησης και την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μόνωση των κτιρίων και των θερμών επιφανειών, η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού, η χορήγηση διαλειμμάτων, η μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες, καθώς και στην ύπαιθρο μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, κ.ά..

Στην εγκύκλιο τονίζεται ακόμη ότι οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ, κατά τη θερινή περίοδο, σε όλους τους εργασιακούς χώρους, όπου αναμένεται μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση και κατά τις περιόδους καύσωνα, θα είναι εντατικοί και η ανταπόκριση σε περιπτώσεις καταγγελιών άμεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο app για τους ναυτικούς αποτυπώνει όλο τον ασφαλιστικό τους βίο

Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τους νέους ναυτικούς, όσο και για τους παλαιότερους, καθώς θα μπορούν να έχουν μηχανογραφημένη εικόνα των τελευταίων χρόνων του ασφαλιστικού τους βίου. 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικηγόρων έξω από το υπ. Δικαιοσύνης

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός, μέχρι σήμερα ουδεμία πρόνοια έχει υπάρξει με αποτέλεσμα χιλιάδες δικηγόροι και ελευθέροι επαγγελματίες και επιστήμονες να μείνουν ανασφάλιστοι.
tilergasia-ergasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Εργασίας: Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία λόγω της κακοκαιρίας

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει συμπληρωματικά σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, σε όσες περιπτώσεις είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο καθεστώς χορήγησης ΑΜΚΑ, προϋποθέσεις ενεργοποίησης και δικαιούχοι

Στην ΚΥΑ ορίζονται με σαφήνεια οι δικαιούχοι, διαχωρίζεται το στάδιο της αρχικής έκδοσης του ΑΜΚΑ από το στάδιο ενεργοποίησης και εξορθολογίζεται η αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.