ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Δεκτά στις τράπεζες τα ψηφιακά αντίγραφα ταυτοτήτων από τον Οκτώβριο

Το ψηφιακό αντίγραφο ταυτότητας, όπως έχει ανακοινωθεί, δεν συνιστά ταξιδιωτικό έγγραφο. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πτήσεις εσωτερικού, αλλά όχι σε διεθνείς πτήσεις ή σε μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν.

Την ίδια ισχύ με τα αντίστοιχα φυσικά πιστοποιητικά έχουν τα ψηφιακά αντίγραφα ταυτοτήτων και διπλωμάτων οδήγησης εντός της ελληνικής επικράτειας που ενεργοποιούν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, καθώς η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Συνεπώς, οι πολίτες μπορούν να τα επιδεικνύουν αντί για την αστυνομική ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις συναλλαγές των πολιτών με τράπεζες, με λοιπούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και με παρόχους υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας θα ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2022. Μέχρι τον Οκτώβριο που θα ανακοινωθούν και οι επιμέρους λεπτομέρειες χρήσης των ψηφιακών αντιγράφων ταυτότητας στις συναλλαγές με τράπεζες και εταιρίες τηλεφωνίας, οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες και τις εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα έγγραφα που απαιτούνται στην έντυπη μορφή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα https://wallet.gov.gr έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και μέχρι σήμερα Τετάρτη μεσημέρι είναι διαθέσιμη για τους πολίτες των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε ψηφίο από 1 έως και 7 και οι οποίοι επιθυμούν να ενεργοποιήσουν το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας ή/και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι καθημερινά θα ξεκλειδώνει ακόμα ένας λήγοντας. Επισημαίνεται ότι η ενεργοποίηση της εφαρμογής γίνεται με βάση τον συγκεκριμένο προγραμματισμό αλλά η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κατέβασμα ανά πάσα στιγμή τόσο για κινητά με λειτουργικό iOS όσο και Android.

Το ψηφιακό αντίγραφο ταυτότητας, όπως έχει ανακοινωθεί, δεν συνιστά ταξιδιωτικό έγγραφο. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πτήσεις εσωτερικού, αλλά όχι σε διεθνείς πτήσεις ή σε μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν. Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις βρίσκονται στην εφαρμογή και στο wallet.gov.gr. Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης στο wallet.gov.gr/support.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποίηση εκ μέρους των δικηγόρων για την απόσυρση του άρθρου 23

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων χαιρετίζει την απόσυρση του άρθρου 23, που περιόριζε τη δικαστική προστασία δανειοληπτών. Ζητά την κατάργηση αντίστοιχης διάταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό λόγω καταχρηστικών πρακτικών.
Τεχνητή Νοημοσύνη Χέρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αναλάβει αγορές και πληρωμές

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το χρηματοπιστωτικό τοπίο, με τις τράπεζες να σχεδιάζουν νέες διαδικασίες και τις πληρωμές να γίνονται χωρίς κάρτες χάρη σε αυτόνομους ψηφιακούς βοηθούς, όπως ανέδειξαν ειδικοί στο Fintech 5.0.
Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Το μήνυμα Ψάλτη και ο υψηλότερος στόχος για έσοδα από τόκους

Το 2026 θα κλείσει με έσοδα από τόκους που ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, εκτιμά η διοίκηση της Alpha Bank, μετά την εντυπωσιακή επίδοση του γ' τριμήνου, που ήταν η καλύτερη τριμηνιαία των τελευταίων 9 ετών.
Χρήστος Μεγάλου πορτρέτο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι νέοι στόχοι της Πειραιώς για το 2027, περιθώριο αύξησης στα κέρδη ανά μετοχή

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε σε αναβάθμιση του guidance για το 2027, καθώς οι στόχοι για το 2026 βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης. Στόχος για αύξηση κερδών/μετοχή κατά 10% από 9% της αρχικής εκτίμησης.