ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μ. Κ. Μαρτέν: Yπάρχει ανάγκη κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη

Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και εντός της ΕΕ, είπε, καθώς «η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα και υπάρχει ανάγκη κατανομής των βαρών», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Η Ελλάδα επέδειξε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες το 2015-16  και συνεχίζει και τώρα, παρά την αρνητική ρητορεία. «Η αλληλεγγύη υπάρχει και πρέπει να την προστατεύσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μαρτέν, σε συζήτηση που έγινε στο Olympia forum.

Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και εντός της ΕΕ, είπε, καθώς «η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα και υπάρχει ανάγκη κατανομής των βαρών». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εργαλειοποίηση των προσφύγων που γίνεται από την Τουρκία, την Πολωνία και άλλες χώρες του κόσμου. «Είναι κάτι που καταγγέλλουμε και πρέπει να σταματήσει».

Η κ. Μαρτέν θεωρεί λανθασμένη τη θέση ότι οι πρόσφυγες κατακλύζουν την Ευρώπη γιατί όπως είπε το 80% καταφεύγει σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Δεν υπάρχει εισβολή, είπε, και τόνισε τη σημασία της διαχείρισης από την υποδοχή, τη διαδικασία ασύλου, την παραμονή και την ενσωμάτωση.

Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας αναφέρθηκε στις θετικές συνθήκες που υπάρχουν στην Ευρώπη και ευνοούν την ένταξη των προσφύγων. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σημείωσε, χρειάζεστε εργατικό δυναμικό. Το 17% αυτών που έρχονται έχουν πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά και τους ανειδίκευτους τους χρειάζεστε. Υπάρχουν οι δομές, πρόσθεσε, αναφερόμενη στο υφυπουργείο Μετανάστευσης που ασχολείται με την ένταξη, η οποία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά έσοδα.

Ερωτηθείσα για τους 92 πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς ενδύματα, είπε ότι ζήσαμε το απόλυτο σοκ, γίνονται έρευνες έχουν ερωτηθεί κάποιοι απ’ αυτούς, όσο είναι δυνατόν στην κατάσταση που βρίσκονται και πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Τάνια Μποζανίνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση στο υπ. Μετανάστευσης για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών

Η πρώτη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου, παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, κα. Ylva Johansson, και της Γενικής Διευθύντριας, Μπεάτε Γκμίντερ.
Tourismos, Turism, Ellada
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Σε 10.413.982 άτομα εκτιμάται ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας

Η μείωση κατά 0,5% του μόνιμου πληθυσμού, είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 64.000 άτομα και της καθαρής μετανάστευσης που εκτιμάται σε 16.355 άτομα (θετικό ισοζύγιο).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφιακή έκθεση για την οικονομική άνθιση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η τεκμηριωμένη παρουσίαση αναδεικνύει την προκοπή και το φιλοπρόοδο πνεύμα του Ελληνισμού και φωτίζει πτυχές των επιτευγμάτων του όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε αυτόν της εκπαίδευσης.
sillipsi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών μεταναστών στη περιοχή του Έβρου

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και το τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου.
STE, Symvoulio Epikrateias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ ακύρωσε τον διαγωνισμό για την κατασκευή της «Δομής Μαλακάσας»

Η ίδρυση και κατασκευή δομής εντός αναδασωτέας έκτασης είναι συνταγματικώς ανεκτή υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξευρίσκονται άλλες, μη αναδασωτέες και κατάλληλες προς τούτο, εκτάσεις, αναφέρει η απόφαση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Βόρεια Ελλάδα

Σήμερα το πρωί, σε οικισμό της Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης συνέλαβαν αλλοδαπό οδηγό αυτοκινήτου, ο οποίος μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα πέντε μετανάστες.