ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λιμάνι Μυτιλήνης όψη ημέρας

Το «Σύμφωνο της Μυτιλήνης», βήμα για μια ουσιαστική νησιωτική διακυβέρνηση

Το «Σύμφωνο της Μυτιλήνης» αποτελεί το πολιτικό βήμα ώστε να ολοκληρωθεί η χάραξη του Οδικού Χάρτη για τη διαμόρφωση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, για την ανάδειξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Στο εμβληματικό κτήριο που στεγάζεται η έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σύσκεψη των Προέδρων των Νησιωτικών Επιμελητηρίων - μελών του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και εκπροσώπων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Φορέων, με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη. Η συνάντηση σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών χαρακτηρίστηκε ως «Σύμφωνο της Μυτιλήνης».

Περιγράφοντας τους στόχους της συνεδρίασης, ο κ. Κουτουλάκης δήλωσε πως «το "Σύμφωνο της Μυτιλήνης" αποτελεί το πολιτικό βήμα που πρέπει να κάνουμε ώστε να ολοκληρωθεί η χάραξη του Οδικού Χάρτη για τη διαμόρφωση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, για την ανάδειξη και υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Στα πλαίσια της Σουηδικής και Ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2023, είναι η ευκαιρία που δίνεται στις αρμόδιες Αρχές και Φορείς, να διατυπωθεί το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για υιοθέτηση μιας κοινής Νησιωτικής Πολιτικής με ξεκάθαρες πρωτοβουλίες και αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας της νησιωτικής επιχειρηματικότητας».

Στη συνεδρίαση που διεξήχθη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, την οποία φιλοξένησε το Επιμελητήριο Λέσβου οι συμμετέχοντες, με τεκμηριωμένες τοποθετήσεις τους για τα ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της χώρας μας, έθεσαν τις προτεραιότητες για την ενίσχυση της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς και την στόχευση στην διαμόρφωση της Νησιωτικής Διακυβέρνησης, για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου τεθεί. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν τα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα, αλλά και οι εκκρεμότητες που σταδιακά ολοκληρώνονται, όπως οι καθυστερήσεις πληρωμών του μεταφορικού ισοδυνάμου.

Ο Γενικός Γραμματέας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκης, στη συνάντηση, δεσμεύθηκε όσον αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, ότι οι πληρωμές των επαγγελματιών που αφορούν το 2021 θα έχουν καταβληθεί μέχρι τέλους του έτους. Επίσης το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των δικαιολογητικών των επιχειρήσεων του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα προχωρήσει άμεσα μετά από συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το δεύτερο εξάμηνο.

Η σύσκεψη σύμφωνα με τους διοργανωτές, ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συνεργασίας και διεκδίκησης για το κοινό νησιωτικό καλό. Όπως τονίστηκε, «η στενή συνεργασία των Νησιωτικών Επιμελητηρίων με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχιστεί και στη Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ που θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Νέοι παίκτες ενισχύουν την ανάπτυξη ΜμΕ στην Ευρώπη και Ελλάδα

Η ανάπτυξη των ΜμΕ στην ΕΕ μετατοπίζεται σε νέους κλάδους όπως δημιουργικές βιομηχανίες, υγεία και τουρισμός, ενώ παραδοσιακοί τομείς εμφανίζουν μικρότερη δυναμική, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.
Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Startups στην Ελλάδα: Προγράμματα για χρηματοδότηση, mentoring και εξωστρέφεια

Η ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας παραμένει προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες και το οικοσύστημα, με πρωτοβουλίες όπως το egg της Eurobank να στηρίζουν startups και ερευνητικές ομάδες, προσφέροντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.
πράσινη ανάπτυξη οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β' μελέτη Παρατηρητηρίου Αττικής: Πράσινη Οικονομία & Αειφορία

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει ενεργά τις επιχειρήσεις ενισχύοντας τον διάλογο και καταγράφοντας ανάγκες, με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη. Νέα μελέτη αναδεικνύει τα βήματα και τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης 309 επιχειρήσεων στην Αττική.
Γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευέλικτοι χώροι εργασίας: Γιατί τους επιλέγουν όλο και περισσότερες εταιρείες

Οι επιχειρήσεις στρέφονται στα ευέλικτα γραφεία για χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, καθώς η υβριδική εργασία αλλάζει την αγορά επαγγελματικών χώρων.
Φορτωμένο εμπορευματοκιβώτιο πλοίο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα αυξάνει τις εξαγωγές και ξεπερνάει Ευρωπαίους ανταγωνιστές

Η εξωστρέφεια είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Παρά τις γεωπολιτικές πιέσεις, νέα μελέτη της Εθνικής Τράπεζας δείχνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές κερδίζουν έναντι των ανταγωνιστών, με ανάλυση που αποκαλύπτει τα σημεία ανάπτυξης.