ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:55:18
Λιμάνι Μυτιλήνης όψη ημέρας
Το λιμάνι της Μυτιλήνης με χαρακτηριστικά κτίρια και βάρκες μπροστά από το νερό.

Το «Σύμφωνο της Μυτιλήνης», βήμα για μια ουσιαστική νησιωτική διακυβέρνηση

Το «Σύμφωνο της Μυτιλήνης» αποτελεί το πολιτικό βήμα ώστε να ολοκληρωθεί η χάραξη του Οδικού Χάρτη για τη διαμόρφωση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, για την ανάδειξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Στο εμβληματικό κτήριο που στεγάζεται η έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σύσκεψη των Προέδρων των Νησιωτικών Επιμελητηρίων - μελών του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και εκπροσώπων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Φορέων, με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη. Η συνάντηση σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών χαρακτηρίστηκε ως «Σύμφωνο της Μυτιλήνης».

Περιγράφοντας τους στόχους της συνεδρίασης, ο κ. Κουτουλάκης δήλωσε πως «το "Σύμφωνο της Μυτιλήνης" αποτελεί το πολιτικό βήμα που πρέπει να κάνουμε ώστε να ολοκληρωθεί η χάραξη του Οδικού Χάρτη για τη διαμόρφωση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, για την ανάδειξη και υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Στα πλαίσια της Σουηδικής και Ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2023, είναι η ευκαιρία που δίνεται στις αρμόδιες Αρχές και Φορείς, να διατυπωθεί το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για υιοθέτηση μιας κοινής Νησιωτικής Πολιτικής με ξεκάθαρες πρωτοβουλίες και αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας της νησιωτικής επιχειρηματικότητας».

Στη συνεδρίαση που διεξήχθη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, την οποία φιλοξένησε το Επιμελητήριο Λέσβου οι συμμετέχοντες, με τεκμηριωμένες τοποθετήσεις τους για τα ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της χώρας μας, έθεσαν τις προτεραιότητες για την ενίσχυση της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς και την στόχευση στην διαμόρφωση της Νησιωτικής Διακυβέρνησης, για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου τεθεί. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν τα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα, αλλά και οι εκκρεμότητες που σταδιακά ολοκληρώνονται, όπως οι καθυστερήσεις πληρωμών του μεταφορικού ισοδυνάμου.

Ο Γενικός Γραμματέας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκης, στη συνάντηση, δεσμεύθηκε όσον αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, ότι οι πληρωμές των επαγγελματιών που αφορούν το 2021 θα έχουν καταβληθεί μέχρι τέλους του έτους. Επίσης το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των δικαιολογητικών των επιχειρήσεων του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα προχωρήσει άμεσα μετά από συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το δεύτερο εξάμηνο.

Η σύσκεψη σύμφωνα με τους διοργανωτές, ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συνεργασίας και διεκδίκησης για το κοινό νησιωτικό καλό. Όπως τονίστηκε, «η στενή συνεργασία των Νησιωτικών Επιμελητηρίων με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχιστεί και στη Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ που θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μανάμα Μπαχρέιν skyline
ΔΙΕΘΝΗ

Οι μη ενεργειακές εξαγωγές του Περσικού Κόλπου και οι επιπτώσεις

Οι χώρες του Περσικού Κόλπου ενισχύουν τις μη ενεργειακές τους εξαγωγές, που αγγίζουν τα 350-370 δισ. δολάρια ετησίως, σηματοδοτώντας σταδιακή μετάβαση σε πολυδιάστατες οικονομίες, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ.
Ορίζοντας Λευκωσίας Κύπρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Επίσκεψη στην Κύπρο για επαφές

Το ΒΕΑ επισκέφθηκε την Κύπρο, ενισχύοντας τους δεσμούς με επαγγελματίες και θεσμικούς φορείς. Στη Λευκωσία συναντήθηκαν με τον Έλληνα πρέσβη και τίμησαν τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.
ΑΙ-Ακίνητα
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το μεγάλο χάσμα μεταξύ στρατηγικής και πράξης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη κερδίζει έδαφος στις επιχειρήσεις, όμως η πραγματική πρόκληση δεν είναι η τεχνολογία αλλά η οργανωσιακή ετοιμότητα και η στρατηγική αξιοποίησή της. Γράφουν Άγγελος Τσακανίκας και Ειρήνης Μυρίλλα*.
Γιάννης Βουτσινάς πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτσινάς: Ο κατώτατος μισθός ενισχύει εισόδημα και κατανάλωση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού ενισχύει το εισόδημα και στηρίζει την κατανάλωση, τονίζει ο Γ. Βουτσινάς. Ζητά μέτρα στήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ωφεληθεί συνολικά η οικονομία και να διασφαλιστεί η σταθερότητα.