ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
earthquake-larisa-seismos
Φωτο: Shutterstock

Σεισμός κλίμακας 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια έγινε αισθητός και στην Αθήνα

Στα Ψαχνά εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 5 χλμ. Δεν φαίνεται να συνδέεται ο σεισμός με τους προηγούμενους που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.

Ακόμα μία σεισμική δόνηση, από τις πολλές που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, έγινε πριν λίγο αισθητή σε ολόκληρη την Αττική, έχοντας και αυτή τη φορά επίκεντρο στην Εύβοια. Ο σεισμός αυτή τη φορά έγινε 9 χλμ ανατολικά των Ψαχνών, είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χλμ σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:24 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.9 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 65 χιλιομέτρων βόρεια των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας.

Σημειώνεται ότι ο σημερινός, ισχυρός σεισμός στην Εύβοια, δεν προέρχεται από την ίδια περιοχή που πριν μερικές ημέρες είχε δώσει μπαράζ σεισμών ταρακουνώντας όχι μόνο την Εύβοια αλλά και την Αττική. Οι σεισμοί τις προηγούμενες ημέρες είχαν σημειωθεί στην Νότια Εύβοια, στους Ζάρακες Καρύστου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας στην Καθημερινή, «ο σεισμός ήταν της τάξης των 5 Ρίχτερ με πολύ μικρό εστιακό βάθος». «Ακόμη δεν ξέρουμε αν έχει επιπτώσεις όσον αφορά σε ζημιές. Πάντως ο σεισμός αυτός δεν σχετίζεται με τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Εύβοια».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών .Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο» ενώ συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Στροφάδων

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί και στην Αττική, ενώ σύμφωνα με την αρχική δημοσίευση του Γεωδυναμικού, ο επίκεντρο ήταν στο θαλάσσιο χώρο, 36 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.
earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν εμπνέει ανησυχία η σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών Ρίχτερ στη Σύμη

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ, αν και πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή που μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ προσέθεσε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
kikilias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Ξεκινάει ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα και να καταγραφούν όσα στεγάζουν κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Kikilias-Vasilis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Έρχεται η άσκηση αντιμετώπισης μεγάλου σεισμού «ΜΙΝΩΑΣ»

Στόχοι της άσκησης είναι να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν ο συντονισμός των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγηση των πληροφοριών και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων.