ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 800 κιλά απορριμμάτων «ψαρεύτηκαν» από τον Θερμαϊκό

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος από την iSea, Ρωξάνη Νασάν Αγά - Σπυριδοπούλου, δύο αλιευτικά σκάφη, έβγαλαν με τα δίχτυα τους, μαζί με την ψαριά, 888 κιλά απορριμμάτων.

Περισσότερα από 800 κιλά απορριμμάτων συλλέχθηκαν από τον Θερμαϊκό κόλπο κατά την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος Fishing For Litter που πραγματοποιήθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, σε συνεργασία και με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος από την iSea, Ρωξάνη Νασάν Αγά - Σπυριδοπούλου, δύο αλιευτικά σκάφη, έβγαλαν με τα δίχτυα τους, μαζί με την ψαριά, 888 κιλά απορριμμάτων.

«Το 65% απ΄αυτά, ήταν πλαστικά μπουκάλια, σακούλες και αλιευτικά εργαλεία» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Νασάν Αγά- Σπυριδοπούλου, εξηγώντας παράλληλα, ότι τα πλαστικά που συλλέγονται από τη θάλασσα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν λόγω προχωρημένων αλλοιώσεων.

Το πρόγραμμα «Ψαρεύοντας απορρίμματα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη περιλαμβάνει τη συμμετοχή του αλιευτικού κλάδου στη μείωση των θαλασσίων απορριμμάτων. 

Οι επαγγελματίες αλιείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να συλλέξουν απορρίμματα θαλάσσης που συσσωρεύονται στα δίχτυα τους ως μέρος της συνήθους αλιευτικής τους δραστηριότητας. Αυτά στη συνέχεια, καταγράφονται, ζυγίζονται και αποθηκεύονται επί του σκάφους σε σακούλες που προσφέρονται από το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγηθούν στην ακτή με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Πάντως, όπως ξεκαθαρίζει η κ. Νασάν Αγά - Σπυριδοπούλου, «ειδικά στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, οι κάδοι δεν επαρκούν για την απόρριψη των σκουπιδιών από τα αλιευτικά σκάφη, με αποτέλεσμα οι αλιείς να ψάχνουν κάδους στο δρόμο για να ρίξουν τα απορρίμματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thessaloniki_real estate_akinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντεκα κυκλοφοριακές παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση του Flyover

Στα άμεσα μέτρα που θα λάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι η λήψη μέτρων εύρυθμης λειτουργίας και κίνησης των δικύκλων και ο τονισμός της οριζόντιας σήμανσης διαβάσεων, αρχικά γύρω από τα σχολεία και τους κεντρικούς οδικούς άξονες.
Skoupidia, Recycle, Waste
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύμβαση κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Χερσόνησο

Η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, ενώ στη συνέχεια η ανάδοχος κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ θα το λειτουργήσει για τρία (3) έτη με δυνατότητα επέκτασης του χρονικού ορίου λειτουργίας για επιπλέον 3 έτη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που στοίχισε 13,76 εκατ. ευρώ επιφέρει μία σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ θα βελτιώσει και τις συνθήκες λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
Skoupidia, Recycle, Waste
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πράσινο φως» για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων

Αυτός είναι ο πρώτος περιφερειακός σχεδιασμός που εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό του 2020. Ποιους άξονες περιλαμβάνει το σχέδιο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μεσολόγγι λόγω των σκουπιδιών

Ο δήμος αναφέρει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμάτων καθώς έχει εκτιναχθεί το κόστος καυσίμων και επισκευών των οχημάτων του δήμου με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα δρομολόγια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράσεις για να μπει «φρένο» στην αύξηση των στερεών αποβλήτων στα Χανιά

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα αστικά απόβλητα του δήμου Χανίων το 2025 αναμένεται να φτάνουν τους 79.157 τόνους. Ωστόσο σύμφωνα με το σχέδιο της αυτοδιοίκησης το 55% των στέρεων αποβλήτων θα πρέπει να προωθηθούν προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.