ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων από το εμπόλεμο Σουδάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ευχαρίστησε τον Ολλανδό ομόλογο του για τη βοήθεια ώστε να απομακρυνθούν οι 7 Έλληνες και τα μέλη των οικογενειών τους. Συμφωνία για καταπαύση του πυρός για 72 ώρες στο Σουδάν έπειτα από παρέμβαση ΗΠΑ και Σ. Αραβίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι άλλοι επτά Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, «απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν» και έφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους στην Άκαμπα (Ιορδανία), ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να απομακρυνθούν και οι υπόλοιποι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χώρα εν μέσω ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας «εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούξτρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν», συνεχίζει το δελτίο Τύπου της ελληνικής διπλωματίας.

Στο κείμενο προστίθεται πως «η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας, νωρίς το πρωί απογειώθηκε από την Ασουάν της Αιγύπτου μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου αναμένεται να αφιχθεί περί τις 10:20, ενώ άλλο αεροσκάφος του ίδιου τύπου απογειώθηκε από την Ελευσίνα για την Ασουάν.

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες κατόπιν μεσολάβησης των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία από το πραξικόπημα του 2021 έχουν αρχίσει ανελέητο πόλεμο. Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον. Έχουν επίσης εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες άμαχους, που πήραν τον δρόμο προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή προς γειτονικές χώρες, το Τσαντ και την Αίγυπτο. Και προκάλεσαν την κινητοποίηση πολλών κυβερνήσεων για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των πολιτών τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέστρεψαν στην Ελλάδα 17 άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα ψηφιακή υπηρεσία έρχεται το 2024 για τους απόδημους Έλληνες

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία διαχείρισης αιτημάτων θα δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να υποβάλλουν ψηφιακά στις προξενικές αρχές τα αιτήματά τους, αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα προς τους απόδημους Έλληνες έστειλε ο Γιώργος Κώτσηρας

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «το “ ΟΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου 1940 περικλείει όλες τις θεμελιώδεις αξίες του Ελληνισμού, και παράλληλα αποδεικνύει το ειδικό βάρος της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας».
War, Polemos, Afriki, Africa
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Σουδάν ο στρατός καλεί απόστρατους και έφεδρους να καταταγούν

Το προσκλητήριο προφανώς έχει σκοπό να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις, ενώ οι σποραδικές εχθροπραξίες συνεχίζονται παρά την δεκαήμερη εκεχειρία που υποτίθεται ότι τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.