bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Ενώνουν δυνάμεις Έλληνες ερευνητές εναντίον των παθήσεων του αναπνευστικού

Ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης και πρόληψης των επιπλοκών της πνευμονίας. Το έργο θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια και χρηματοδοτείται με 4,7 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για την κατανόηση των μηχανισμών ανοσολογικής βλάβης σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, Έλληνες ερευνητές δημιουργούν την μεγαλύτερη ομάδα μελέτης του νοσήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, με χρηματοδότηση 4,7 εκ ευρώ από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αριστείδης Ηλιόπουλος εκ των επιστημονικών υπευθύνων του έργου, Καθηγητής Βιολογίας & Γενετικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, οι πνευμονίες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδη αίτια παγκοσμίως. Μια από τις σημαντικότερες επιπλοκές της σοβαρής πνευμονίας είναι οι λοιμώξεις του πνεύμονα από ευκαιριακά παθογόνα, όπως οι μύκητες. Αυτές οι δευτερογενείς λοιμώξεις εμφανίζονται συχνά σε νοσηλευόμενους με σοβαρή πνευμονία από γρίπη και COVID-19, καθώς και σε ανοσοκατασταλμένους αιματολογικούς ασθενείς, αλλά οι μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την εγκαθίδρυσή τους στον πνεύμονα παραμένουν άγνωστοι.

«Με την χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, Έλληνες επιστήμονες θα κληθούν να λύσουν τον γρίφο των σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού και των επιπλοκών τους», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ηλιόπουλος. Περισσότεροι από 70 ερευνητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τα ερευνητικά ιδρύματα Αλ. Φλέμινγκ και Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θα ενώσουν τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους, «δημιουργώντας την μεγαλύτερη ομάδα μελέτης του νοσήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, μια πραγματικά εμβληματική ερευνητική προσπάθεια!».

Οι ερευνητές καλούνται να χαρτογραφήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην βιολογία και την γενετική. Ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη εξατομικευμένων βιοδεικτών και καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης και πρόληψης των επιπλοκών της. Το έργο θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια και συμπληρώνεται από επιδημιολογικές και φαρμακογενετικές μελέτες σε Έλληνες ασθενείς για την καλύτερη εφαρμογή αντιμικροβιακών θεραπειών.

Παράλληλα η εμβληματική δράση θα δημιουργήσει μια πολύτιμη συλλογή βιολογικών δειγμάτων, μοριακών, ανοσολογικών, μικροβιολογικών και κλινικών δεδομένων ασθενών με πνευμονία, μικροβιακών στελεχών και οργανοειδών πνεύμονα, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου εφαρμοσμένης και βασικής έρευνας στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, υπογραμμίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

 Η χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο των «Εμβληματικών δράσεων σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για την σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό», Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), με το ποσό των 4.7 εκατομμυρίων ευρώ.

Συντονιστής του έργου είναι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, και επιστημονικοί υπεύθυνοι οι κ. Αριστείδης Ηλιόπουλος, Καθηγητής Βιολογίας & Γενετικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, και κ. Γιώργος Χαμηλός, Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

Το νέο Πολυδύναμο Ιατρείο θα στοιχίσει 1 εκατ. ευρώ και αναμένεται να εξυπηρετήσει όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους κατοίκους των γύρω περιοχών με συνολικό πληθυσμό 5.000 μόνιμους κατοίκους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά ανάκληση προστίμων του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στους γιατρούς για την αναγραφή προτεινόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι προτάσεις του ΙΣΑ για την συνταγογράφηση των φαρμάκων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

BEYOND 2024: Η συμβολή του AI στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος

«Οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο εύκολα, είτε μέσω του υπολογιστή τους είτε μέσω του κινητού τηλεφώνου τους και να παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα του ιατρικού τους φακέλου σε γιατρούς του ΕΣΥ» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένορκη διοικητική εξέταση στο «Αττικόν» για το θάνατο του Δημ. Καλλιάνου

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του Δημήτρη, αφήνοντας αιχμές εναντίον γιατρών διότι δεν έβαλαν τον πατέρα του σε ΜΕΘ.