ΓΔ: 1416.95 -0.05% Τζίρος: 2.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:42:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εκτοξεύτηκε η απώλεια αποσκευών στα αεροπορικά ταξίδια μετά την πανδημία

Σύμφωνα με τη Sita, πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής για τις αερομεταφορές, η ανάκαμψη του κλάδου έχει αυξήσει τις απώλειες αποσκευών στις 7,6 ανά 1.000 επιβάτες εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού.

Καθυστερήσεις, ζημιές, απώλειες: η κάποιες φορές χαώδης ανάκαμψη των αερομεταφορών μετά την Covid-19 μεταφράστηκε το 2022 σε αύξηση του ποσοστού των περιστατικών που αφορούν τις αποσκευές που έχουν περάσει από το check-in στα αεροδρόμια, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν πέρυσι 7,6 αποσκευές ανά 1.000 επιβάτες συγκριτικά με 4,35 μια χρονιά νωρίτερα, όταν η παγκόσμια αεροπορική κίνηση άρχισε να ανακάμπτει αφού έχασε τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με τη Sita, πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής για τον κλάδο αυτό.

Σε απόλυτους όρους, τουλάχιστον 26 εκατ. αποσκευές σε όλο τον κόσμο σχετίζονταν με τέτοιου είδους περιστατικά πέρυσι συγκριτικά με 9,9 το 2021, μια αύξηση μεγαλύτερη από αυτή του αριθμού των επιβατών --αυτοί αριθμούσαν 3,4 δισεκ. την περασμένη χρονιά, από 2,3 δισεκ. το 2021. Το 2019, πριν από την πανδημία, πραγματοποιήθηκε αριθμός ρεκόρ 4,5 δισεκ. αεροπορικών ταξιδιών και το ποσοστό των περιστατικών ανά 1.000 επιβάτες ήταν 5,6 αποσκευές, δηλαδή δύο μονάδες λιγότερες σε σχέση με το 2022.

Αυτή η επιδείνωση έρχεται ύστερα από χρόνια σταθερής βελτίωσης, στο πλαίσιο της τεχνολογικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Sita, που συγκεντρώνει τα στατιστικά αυτά με βάση δεδομένα από το δικό της σύστημα διαχείρισης που έχει αναπτύξει σε 2.400 αεροδρόμια: το 2007, το ποσοστό των περιστατικών αυτών ήταν περίπου 19 για κάθε 1.000 επιβάτες.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες της κατάστασης αυτής, όπως εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νικόλ Χογκ, διευθύντρια του τμήματος «διαχείρισης αποσκευών» στη Sita: «Ο κλάδος βίωσε μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη μετά την πανδημία» με «ελλείψεις προσωπικού, με άπειρους εργαζομένους» και με κορεσμένα αεροδρόμια.

Πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, όπως το Άμστερνταμ-Σίπχολ, της Φρανκφούρτης και το Σαρλ-ντε-Γκολ στο Παρίσι είχαν τέτοια περιστατικά κατά το καλοκαίρι του 2022.

Η κατάσταση στη γηραιά ήπειρο επιδεινώθηκε σημαντικά την περασμένη χρονιά: το ποσοστό των περιστατικών τριπλασιάστηκε σε 15,7 ανά 1.000 επιβάτες σύμφωνα με την Χογκ. Στη Βόρεια Αμερική, ήταν 6,35 και στην Ασία 3.

Τα προβλήματα με τις αποσκευές εμφανίζονται περισσότερο στα διεθνή ταξίδια, 19,3 ανά 1.000 επιβάτες συγκριτικά με 2,4 για τις πτήσεις εσωτερικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aeroplano, Airplane
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αεροπλάνα και αεροδρόμια

Επισημαίνεται ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες.
tourismos-aerodromia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατείνονται έως 11 Απριλίου οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού

Η notam προβλέπει άφιξη στην Ελλάδα, χωρίς την υποχρέωση αρνητικού τεστ, για όλους τους επιβάτες που προέρχονται από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν.
Aeroplano, Airplane
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ισχύει έως τις 24 Ιανουαρίου για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού

Όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, βάσει των κανόνων που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Pistopoiitiko Koronoiou, Digital Pass Corona Virus, Covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώνεται στις 90 μέρες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης από κορονοϊό

Μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου παρατείνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους επισκέπτες του εξωτερικού προς την Ελλάδα, ενώ παραμένουν οι περιορισμοί αφίξεων από εννέα χώρες της Αφρικής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατείνονται ως 10 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί για ταξίδια από εξωτερικό

Με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον, παραμένουν οι περιορισμοί αφίξεων από 9 χώρες της Αφρικής. Τι ισχύει για τους επισκέπτες εκτός Σέγκεν.
Aeroplano, Airplane
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατείνονται ως 3 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί στα ταξίδια του εξωτερικού

Θα πραγματοποιούνται έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω, ενώ θα πραγματοποιείται και δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού. Σε ποιους ταξιδιώτες θα γίνεται υποχρεωτικό τεστ κατά την άφιξη τους.